Home                                  Galleri                                  Artsliste                                  Artikler & Links                                  Uge 41
 

Om siden

Om Ulf Eschou Møller

Galleri

Artsliste

Artikler & Links

Uge 41

Ørkenstenpikker

Arsenal vs. Bolton

Wind forecast, Hvide Sande

Fugle oplevelser:

 

Fugle i 2006

Søndag d. 31/12: Året der gik

Fugleåret 2006 blev et af de bedste nogensinde med bunkevis af megaer! Året var kun 3 dage gammel, da turen gik til Staunings Ø ved Køge for at se Danmarks første Østlige Kalanderlærke fundet af lokalbirder Connie Jensen. Det var et syret twitch så tidligt på året, og jeg skulle til eksamen dagen efter (hvilken jeg heldigvis bestod) men vi er jo passionerede i en sådan grad at det nærmer sig sindssyge... Få dage efter var den gal igen, men denne gang var det en amtsart der stod på spil, så den 7/1 fik jeg set en flot Amerikansk Pibeand i Thorsminde. På hitfronten var der som ventet lidt stille i januar/februar, så i stedet blev jeg TV star for en dag. Jeg ledte en Ørnetur ved Klægbanken og Skjern enge, og der var vel ca. 80 deltagere foruden TV Midt/Vest! Det lykkedes at finde en juv Havørn til folket, men supplerede efterfølgende med yderligere 3!

Marts indledtes med en tur i det vestjyske der bød på gensyn med Jagtfalken ved Bøvling foruden Havørn og Mosehornugle, men senere samme måned gik det superstærkt. Den 12. marts tog StA, GM, KKK og jeg til først Frederiksdal Storskov for at se Spurveugle, og dernæst for at se Ringnæbbet Måge ved Volvo i Nærum! Det var så anden tur til Sjælland på 3 måneder... det er en skør verden, tilmed så skør at allerede den 17. marts gik turen til Nordjylland da en Perleugle sad og tudede i det flotte måneskin ved Tved Klitplantage. Det var en smuk oplevelse der ledte tankerne tilbage til Dværghornuglen ved Fiil Sø.

April måned stod på overarbejde for mit vedkommende, så det blev først i maj at der igen skete noget til trods for en noget massiv nordvestenvind. Jeg deltog i ringmærkningskursus i Blåvand, og dette rundedes af med en suveræn flot Rødstrubet Piber ved Jorsore på Fyn (hvilket jo bestemt ligger på vejen til Herning). Skagen Fuglefestival var et nyt initiativ og jeg valgte at deltage sammen med KRN og KBC m.fl. Det blev nogle forrygende dage hvor jeg fik en ny ædelart med fund af indtrækkende Steppehøg, men desuden blev Sort Stork, Blåhals og Lille Fluesnapper noteret.

Den 9. juni kom en længe ventet melding med Audouinsmåge, fundet i Helsingør Havn af Jan Hjort, så fik arrangeret et hurtigt twitch sammen med OA, BD og ASF, og vi kunne nyde synet af denne elegante måge i aftensolen ved de idylliske omgivelser ved Kronborg. To dage efter var jeg et smut i Blåvand, og her fik jeg smidt syngende Lundsanger i nakken og med en Rosenstær på Værnengene som tillæg var den dag da vist også reddet!

Sommeren gik med lidt småture uden det store, og det stationære julihit udeblev i 2006. Det blev der dog taget revanche for i august med den vildeste uge, der indledtes med twitch af Skadegøg ved Birke Pøl på Als den 2. , efterfulgt af Danmarks første Krøltoppede Pelikan siden stenalderen ved Ræhr Grusgrav den 5. , og Rosenbrystet Tornskade på Borris Hede samme dag! I august fik jeg desuden fundet en Sørgekåbe i Herning, mens september indledtes med at genfinde en 1k Hvidvinget Terne ved Vest Stadil.

Oktober var igen forrygende med en Hvidbrynet Løvsanger allerede den 1. efterfulgt af Uge 41 med følgende highlights: Amerikansk Sortterne som er 1. for Danmark hvis den godkendes, Hvidbrynet Løvsanger, Almindelig Skråpe, Sodfarvet Skråpe, Karmindompap, Sorthovedet Måge, Lærkefalk, Stor Stormsvale, Thorshane, Havørn, Sørgekåbe m.v. Enormt mange fede fugle og socialt samvær i top, er bestemt et højdepunkt på fugleåret 2006. Vi sov nok i timen med ternen, men vigtigst er det at den er blevet dokumenteret, og at andre birdere er blevet klogere af vores iagttagelse.

Uge 41 sluttede tidligere end normalt, men EE og jeg skulle til København for at fejre DOF 100 år. Dette blev gjort på behørig maner, men allerede dagen efter kom en chockmelding af de store: Stribet Sanger!!!! Første fund i Danmark af en amerikansk sanger, så der var ingen slinger i valsen denne eftermiddag. Jeg kørte afsted med samme og fik set denne sanger fra den nye verden. Det er en helt vild tanke, at denne lille sanger har krydset atlanten, og vi har da ofte drømmet om at gøre så usædvanligt et fund. Vi blev til efter mørkets frembrud i håb om at holde dyret til RoC ankom med taxa fra Skagen. Det lykkedes os ikke, og RoC blev 3.250 kr. fattigere, men heldigvis for ham fik han den set dagen efter....

December rundede fugleåret af i overlegen stil med to besøg til Lolland. Første besøg var Søholt for at se Stor Skrigeørn den 3. mens turen den 29. gik til den mytiske drømmefugl Ismågen, der rastede i Langø Havn. Det var en værdig afslutning på nok det bedste fugleår nogensinde...... som et kuriosum vandt jeg iøvrigt tip 13 på Netfugl.dk med gæt af Østlig Kalanderlærke, Audouinsmåge og Ismåge, i alt 21 point. Desværre missede jeg HKn´s Forsters Terne og RSN´s Bairdsryle, men med det år kan man ikke klage!

_______________________________________________________________________________________

Fredag d. 29/12: Ismåge, Langø Havn, Lolland

Så kom dagen mange af os har ventet på: Ismåge i Danmark, og det tilmed en adult! Det blev et af danmarkshistoriens største twitch med ca. 160 mand der kunne nyde synet af denne smukke højarktiske gæst, der valgte at indfinde sig på Lolland!! Det blev en mega fed afslutning på et forrygende fugleår og der kan ses billeder på Netfugl her samt i eget galleri her med udvalgte videoklips.

Det var den helt store koordineringsproces der blev sat igang om eftermiddagen den 28. december, for et twitch samme dag blev vurderet helt umuligt grundet den store afstand. Jeg tror da også at de fleste af os, havde forventet at den blev fundet i Hirtshals eller Hanstholm (men helst Hvide Sande), men sådan skulle det åbenbart ikke gå! Det blev derimod en lille bitte havn på det vestlige Lolland og der er trods alt noget transporttid uanset hvordan man drejer den. Resultatet af koordinering blev at jeg skulle køre med Dr. Nørgaard, Allan Kjær Villesen og Bo Daugaard. Vi kørte fra Herning kl. 4, så vi kunne være ved Spodsbjerg-Tårs færgen i tide, og med forventet ankomst til Lolland ca. kl. 08.15 (samtidig med morgengry - hvilket passede perfekt). Vi ankom som nogen af de første til at holde i kø ved færgeterminalen, men det varede ikke længe inden flere fuglekiggere indfandt sig.... Vi havde allerede pladsbillet, men flere måtte være i stand by banen, da der var udsolgt til den tidlige morgentur. Det er der ikke noget at sige til for vi var vel ca. 50 fuglekiggere der skulle med om bord! Dette må da være suveræn danmarksrekord med så mange birdere på én båd, for vi kom heldigvis alle med ombord.

Vi ankom til Lolland ca. planmæssigt, og skulle så finde vej de sidste ca. 20 km. Det blev med en lidt kringlet ved igennem Nakskov, men vi fandt da den rigtige vej og kun 1 km. fra Langø kom den melding vi havde håbet på: "Ismåge pp Langø Havn". Vi speedede det sidste stykke, styrtede ud af bilen med grejet hængende efter os og spejdede febrilsk efter den mytiske fugl fra det arktiske nord. Der var dog ikke nogen som helst grund til at være febrilsk for Ismågen var sandelig så pp som sådan én nu kan være! Den sad uafbrudt på toppen af en lampe i over 4 stive timer! Den må siges at være i kategorien "Hard to miss".

Vi nød synet og fik samtidig en hyggelig snak med hele fugledanmark, for stort set alle var dukket op. Det var dog ikke alle der blev til den "bitre" ende, hvor Ismågen lettede og fløj sig en gevaldig tur sydpå! Til alt held kom den tilbage for at lave en suveræn flyveopvisning i havnen, for til sidst at fouragere på udlagt fiskeaffald. Det var en kæmpe oplevelse, og det kan simpelthen ikke fås bedre. Det anbefales på det kraftigste at se de flotte fotos der ligger online på Netfugl, men har alligevel valgt at lægge nogen af mine online foruden to videoklips.

Det var Danmarks kun 7. Ismåge, og den seneste twitchable var i Hanstholm i 1983! Sjovt i øvrigt at Danmarks eneste adulte Ismåge indtil denne dag var den adulte som Dr. Nørgaard så i Thorsminde på min fødselsdag den 13. januar 1979!

 

Ismåge ad., Langø Havn d. 29/9 2006

Ismåge ad., Langø Havn d. 29/9 2006

Ismåge ad., Langø Havn d. 29/9 2006

For yderligere om fund af Ismåge se her

Billeder på Netfugl her 

Eget galleri her

_______________________________________________________________________________________

Torsdag d. 14/12: Bestemmelse af ternen fra Hvide Sande - Amerikansk Sortterne (Chlidonias niger surinamensis)

Der kommer mere om bestemmelsen senere, men efter at have modtaget mange kommentarer fra eksperter som Killian Mullarney, Peter Adriaens, Klaus Malling Olsen, Colin Bradshaw, Jan van der Winden, Lee Evans, Nick Lethaby m.fl. føler jeg mig overbevist om at vores bestemmelse er korrekt. Mange af kommentarerne kan læses allerede på netfugl ved dette link, hvor flere senere vil blive tilføjet. Jeg har til hensigt at samle alt materialer på en enkelt side. Jeg vil lige rette en stor tak til alle der har kommenteret billederne samt Kenneth Rude Nielsen for hans store arbejde med at skabe kontakt og samle oplysninger.

Efter at have offentliggjort vores billeder bl.a. via ID Frontiers og Netfugl, har vi modtaget mange positive henvendelser på at det faktisk er en Amerikansk Sortterne (Chlidonias niger surinamensis), og kommentarerne kan alle læses på Netfugl her. Vores største bekymring var hovedtegningen, men Klaus Malling Olsen fremførte at surinamensis kan have identisk hovedtegning med niger. Denne karakter er efterfølgende blevet støttet af svarene via ID Frontiers. Derudover indhentede vi kommentar fra Killian Mullarney og den hollandske Sortterne ekspert Jan van der Winden, der begge er enige i vores konklusion. Det er således bemærkelsesværdigt, at vi har fået positiv respons fra Colin Bradshaw (formand for BBRC og medlem af BOURC - England), Killian Mullarney (medlem af IRBC - Irland) og Peter Adriaens (formand for BAHC - Belgien) der alle har det til fælles, at de har fundet en Amerikansk Sortterne ssp. surinamensis i VP!

_______________________________________________________________________________________

Søndag d. 3/12: Stor Skrigeørn, Søholt

Jeg fik i ugens løb et tilbud fra Bo Daugaard om at tage med til Søholt, Lolland for at se Stor Skrigeørn. Det er jo fedt, når der kommer en melding i denne agurketid, hvor jeg har haft det meste af fokus i litteraturen for at blive klogere på vores terne fra Hvide Sande. Jeg håber der kommer flere kommentarer til billederne, idet der indtil nu har været meget positiv respons for surinamensis fra bl.a. Colin Bradshaw (formand for BBRC og medlem af BOURC) og Lee G. R. Evans. Det sidste ord er næppe sagt i denne sag, og jeg håber at kunne bringe yderligere nyt i løbet af december.

Tilbage til Skrigeørnen, der var meldt flere dage fra samme sted, oftest om formiddagen, og så virkede det som et ret sikkert twitch. Det skulle det også bare være, for jeg havde meldt mig til en koncert i Ribe Domkirke, hvor Mozarts requiem på plakaten. Det er stilartsmæssigt noget langt fra Slayer, Sepultura og Korn som jeg hører til dagligt, men der er et eller andet fedt over det - især live. Jeg havde kalkuleret mig selv træt, og var nået frem til det resultat, at det sagtens burde kunne lade sig gøre, idet jeg blot skulle være i Middelfart kl. 14.48 og dermed skulle køre fra Søholt senest kl. 12. Så kunne jeg lige nå koncerten i Ribe kl. 16, hvis ellers DSB havde tænkt sig at køre til tiden.

Det skulle desværre vise sig at ørnen langt fra var så nem at danse med, som jeg havde antaget, så jeg måtte erkende at resten af familien blev brændt af mens jeg stod med en flov smag i munden. Det er sørgeligt, når misbruget af hits går ud over andre, men jeg troede virkeligt selv på at det kunne lade sig gøre...

Til alt held og som et plaster på såret? kom den Store Skrigeørn til syne ved et-tiden, hvor vi så den over skoven syd for Søholt i knap et kvarter, og igen ca. 10 minutter lidt senere. Lyset var ikke det bedste, men den tog heldigvis en udflugt over skoven, så kendetegnene kunne noteres. Det var fedt endeligt at se en skrigeørn, og jeg fik samtidig gjort lidt op med mit ørne kompleks, idet det kun er lykkedes mig at se Kongeørn, Havørn og Slangeørn tidligere. Foruden Stor Skrigeørn, var der ikke ret mange andre fugle på lokaliteten, idet der kun var udsyn til en mark og noget skov. Dog blev der noteret 1-2 Havørne, Rørhøg 1k (decemberobs er meget sjældent!), Ravn, Musvåge 5 og kornfede Fasaner i lange baner. Det skal dog lige nævnes, at turen til Søholt gav en Stor Tornskade på Falster et eller andet sted - var jo ikke ligefrem på hjemmebane.

Det blev en flot dag med solskin og hyggeligt samvær med bl.a. Henrik Knudsen, Freddy S. Hansen og Lennart Pedersen, så selvom vi ventede i fire lange timer, var det trods alt en stor oplevelse på Lolland. Vi forlod Søholt området, og begav os hjemad fra et meget meget langt twitch, hvor kilometertælleren viste knap 800 da vi ankom til Herning!

 

Fuglen fra Søholt er identisk med den der rastede i to dage ved Fakse, så billeder af fuglen kan ses her. Læg især mærke til hakket i venstre vinge.

 

Der kan læses mere om fund af Stor Skrigeørn i Danmark her.

 

HKn ved Søholt d. 3/12 2006

_______________________________________________________________________________________

Søndag d. 15/10: Stribet Sanger, Mandø!!!

Så skete det endeligt at der blev fundet en yank-sanger i Danmark, idet Tim Hesselballe Hansen fandt en Stribet Sanger på Mandø. Se billeder af fuglen på Netfugl her. Så er vejen banet for Rødøjet Vireo, Sorthvid Sanger og Parula! Det bliver et fedt efterår ;-)

Jeg havde været af sted hele ugen på Uge 41 lejr (læs nedenunder), så dagen var egentligt sat af til samvær med konen efter jubilæumsfesten i DOF aftenen før. Midt eftermiddag stod jeg op og gik i bad (vi var hjemme fra Kbh ca. kl. 6) og da jeg fik tørret ørerne, kunne jeg høre fastnet telefonen der kimede i ét væk. Det var Ole Amstrup i den anden ende, der informerede mig om kræet nedenunder, så jeg gik fuldstændig amok. Jeg fik fundet mobilen frem, og den var kimet ihjel (tør for strøm), og da den blev genoplivet var der indtalt 3 beskeder og der var 7 ubesvarede opkald!!

Efter nogen forhandlinger, lykkedes det mig at få fripas til et sindssygt twitch til Mandø, hvor det ville blive en kamp mod solens bane mod horisonten. Det var nu eller aldrig, for jeg skulle på arbejde dagen efter, så det blev hurtigt ud af vagten. Jeg kørte alene, og turen føltes enormt lang, hvilket absolut ikke blev bedre af meldinger om hundeluftning i krattet hvor sangeren rastede! Især den lange tur ud over låningsvejen føltes som en ørkenvandring.

 

Stribet Sanger Dendroica striata 1cy hun, Mandø d. 16/10 2006.

© Martin Søgaard Nielsen

 

Stribet Sanger Dendroica striata 1cy hun, Mandø d. 16/10 2006. Efter min mening det bedste billede der er taget af Danmarks første Yank-sanger!

© Martin Søgaard Nielsen

Stribet Sanger Dendroica striata 1cy hun, Mandø d. 16/10 2006.

© Martin Søgaard Nielsen

Jeg ankom sidst på eftermiddagen, med pulsen godt i vejret. Heldigvis var sangeren rimelig nem at gå til da jeg ankom, og det varede ikke ret længe inden jeg havde set den. Det var mega surrealistisk at se denne sanger der virkeligt signalerede at den var af "en anden verden". Jeg mødte rigtigt mange af de sædvanlige twitchere, herunder Henrik Knudsen, Lennart Pedersen og Ole Amstrup, der gav en hånd med i lokaliseringen af den Stribede Sanger. Vi hørte tidligt at Rolf Christensen var på vej med taxa, så Ole Amstrup og jeg besluttede at blive på stedet til RoC ankom. Det hjalp dog ikke, for selvom vi gjorde vort bedste, så var sangeren sunket i jorden kun 2 minutter før RoC ankom. Det var hårdt at se den garvede feltornitolog der gik fra super febrilsk til totalt skuffet, og godt 3.250 kr. fattigere. Heldigvis for RoC lykkedes det ham at se den på 2. dagen, så helt spildt var turen ikke.

Ole Amstrup og jeg tog på restaurant "Skovgrillen" i Varde på vejen hjem, efter lige at have set om Lasse Strandgaard nu også fik skiftet det punkterede dæk.... Det var ikke nogen luxus spise, men det var nu alligevel et fortrinligt måltid oven på en stor oplevelse med en amerikansk sanger. Det blev således et yderst vellykket twitch og en værdig afrunding på endnu en fortrinlig Uge 41.

Ovenstående fotos er venligst udlånt af Martin Søgaard Nielsen, der alene har ophavsretten hertil.

Læs mere om dette fund her, samt Tims finderberetning her.

_______________________________________________________________________________________

Fredag d. 13/10: Karmindompap 1cy, Nr. Lyngvig og Sorthovedet Måge 1cy, Bøvling Klit afrunder uge 41

Blot fordi det egentlige artsræs var overstået, ville vi da sandelig ikke holde os tilbage med at finde yderligere på klitten. Under morgenens kratlusk fandt jeg således en Karmindompap 1cy, der kom tiltrækkende til kortvarig rast (selvfølgelig mens Peter var på tønden... den uheldige mand). Den blev opdagen på kaldet da den kom tiltrækkende, men vi så den også meget fin i fyrhaven, så det var fedt med en efterårsobs på hjemmebanen.

Efter succesen med Karmipap, begav vi os nordpå til Vest Stadil, Fjandø, Thorsminde og Bøvling Klit. Rastet ved Vest Stadil blev dog ret kort, idet vi jo havde støvsuget der dagen før. "Uheldigvis" opdagede Jens Ballegaard en ung Havørn der rastede og jeg mangler den stadig den dag i dag som VSF art! Øv, men mere om ørnen senere. Jens Ballegaard havde iøvrigt ugen igennem haft en pendant til Lyngvigbanden, idet han sammen med Leif Novrup, Jørgen Ballegaard, Christian Hjort og Poul Ulrik, havde stiftet "Lyngvig Lærer Liga", der dog blev omdøbt til "Søndervig Senior Syndikat" idet hovedbasen var i Søndervig.

Ved Fjandø var der stort set ingen fugle, så turen gik hastigt videre mod Thorsminde, idet vi var noget spændt på om fjordkrattet ville kaste noget af sig. Det var dog ikke mange småfugle det blev til, men enkelte Gransangere blev det da til og jeg havde en spøjs oplevelse med en værling... En Tårnfalk rastede i området, og jeg fik pludselig øje på en værling, der sad med ryggen til i toppen af en busk, mens der kom et enkelt kraftigt "TIK". Pulsen steg hurtigt, men der var et eller andet der bare ikke passede... jeg listede lidt tættere på, og det hele faldt på plads, da der pludselige lød en lang serie af "TIK", og Rødhalsen fløj ud af samme busk! Så var det såmænd bare en Rørspurv, men den er jo også pæn. Mens vi luskede efter småfuglene, var det en noget større aktør der blandede sig, idet JB´s Havørn trak nord over hovederne på os. Fedt syn, til alle tider.

Udvalgte fotos fra Uge 41 2006:

Lyngvigbanden ved Vest Stadil Uge 41 2006

Lyngvig Fyr og Lyngvigbanden Uge 41 2006

Lyngvigbanden ved Hjelm Klit

Efter Thorsminde begav vi os videre nordpå til Bøvling Klit i håb om at finde Generaldirektøren. Bedste art blev dog en Sorthovedet Måge 1cy, som Erik fandt ved et tilfældig kik på havsiden - godt gået EE - igen. Der var ret mange fugle ved Bøvling Klit, så det var et værdigt punktum på endnu en forrygende Uge 41 i selskab med den garvede Lyngvigbande. Den uge er forrygende god, og betyder mere end i aner.. vi ses til næste år!

_______________________________________________________________________________________

Torsdag d. 12/10: De sidste tur-arter i konkurrencen hentes ved Vest Stadil Fjord

Sædvanen tro har vi hver især gættet på hvor mange arter vi ser i løbet af ugen. Jeg syntes selv, at jeg lå lunt i svinget med et gæt på 145, men det skulle vise sig heldigvis ikke at være nok. Dagen startede ret træls, idet Alex fandt en småfugl der rastede på stranden, for derefter at flyve til rast et eller andet sted i klitterne. Vi så den kun på lang afstand, og det lykkedes os ikke at bestemme den her, eller at genfinde den i klitterne. Det var rent ud sagt pisseærgerligt, for jeg gad virkeligt godt have fået slået fast hvad det var vi havde set da den så spændende ud.....

Det var egentligt en rigtigt trist og sløv oktoberdag, hvor der ikke skete ret meget, så den stod på et visit ved Vest Stadil Fjord. Her fandt vi bl.a. Bjergirisk, Canadagås og Pibesvane og så kunne jeg næsten mærke sejren glide ud mellem fingrene. Da aftenens status blev gjort op, stod kliktælleren på 147, og dermed måtte Erik og Alex dele sejrens sødme, idet de begge havde gættet på 148! Jeg vil til hver en tid claime at canadagås ikke tæller med, og at jeg derfor burde have vundet med 145 arter ;-) 

_______________________________________________________________________________________

Onsdag d. 11/10: Søko i Hvide Sande og Lærkefalk over Gammelgab

Denne dag indbød ligeledes til småfugleobs. ved indsejlingen i Hvide Sande, men der skete knap så meget med småfuglene som om mandagen. Derfor blev bedste obs da også efterårets første Søkonge eller i slang Søko, som mester fandt hulens langt ude.

Efter trækobsen, der i øvrigt sluttede med to sydtrækkende Vandrefalke ved middagstid, kørte Alex, Alex og jeg sydpå til Gammelgabssøerne, mens Erik og Peter ville gå hjem til sommerhuset ved Nr. Lyngvig. Mester ville vist lige have en lur, og så køre sydpå for at tilslutte sig os, men desværre gik bilen i udu, så han var tvunget til værkstedsbesøg i Ringkøbing for derefter at returtrække til sommerhuset.

Vi kørte sydpå langs Holmslands Klit, og et stykke syd for Hvide Sande opdagede jeg en rovfugl, der ikke lige lignede en Musvåge, men det kan sku være svært når man kører bil. Det viste sig at være en Rød Glente, og det er da forholdsvist sjældent på "Klitten". Vi fortsatte sydpå til Gammelgabssøerne, og her noterede vi os endnu en Rød Glente, Stor Tornskade, Sortstrubet Bynkefugl 2 samt en sydtrækkende Lærkefalk! Falken var dog kun et genfund, idet Erik og Peter allerede havde lavet den længere nordpå. Fænologisk set er det faktisk ret sent med Lærkefalk, men september var jo også mild i år.

Dagens bordende gik til mester for fundet af Søkoen, der vitterligt var langt ude...

_______________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 10/10: Thorshanen galer og Sørgekåbe til Frichen, Nr. Lyngvig

Det var blevet hverdag igen, og jeg ville satse på kratlusk i fyrhaven mens de andre ville havobse. Det blev mig der blev spillet ud til at starte med, idet Lyngvigbanden eksl. mig så en Thorshane, der rastede ca. 1 km. ude (nr. 5 på 4 dage). Jeg opgav at gå op for at se den, for jeg ville jo finde et hit i stedet! Det kunne ellers have været sjovt at se den, nu hvor der efterfølgende var debat på Netfugl om hvor vidt man kunne bestemme Thorshane på 1 km afstand.... De må åbenbart ikke have vidst hvem Lyngvigbanden var, men debatten blev vist også rimeligt hurtigt lukket. Vi bestemmer jo suler på over 8 km afstand.....

Jeg fortsatte min lusk, men det var ikke rigtigt småfugle i krattene ved Fyret. Efter noget tid sluttede Alex Sand Frich og Peter Lafrenz sig til luskeholdet, og vi stod på nordøst hjørnet af fyrhaven. Peter skulle lige på et visit i museumsbygningen, så han missede desværre den Sørgekåbe der trak lige forbi næsen af Alex og jeg. Det var ny art til Alex, og det meste af Holmsland burde have hørt brølet! Det var en kortvarig men fed obs, og det er da meget sent for en Sørgekåbe. Det var min anden observation af Sørgekåbe i 2006 idet jeg fandt og fotograferede en i Herning, der kan ses her.

Det blev mig der fik bordenden, for at finde en sommerfugl...... men ok, når nu jeg ikke kunne finde noget kræs i buskene, så var det da meget fedt.

_______________________________________________________________________________________

Mandag d. 9/10: Hvidbrynet Løvsanger på bagertræk og mystisk Sortterne sp. i Hvide Sande, samt dip-værling!

Mandag blev virkeligt en begivenhedsrig dag. Vinden var drejet til syd, så i stedet for havobs, ville vi se på småfugletræk ved indsejlingen i Hvide Sande. Der var godt gang i trækket med 50.000+ finker og 15.000+ Engpibere så der var hele tiden noget at kigge på!

Pludselig opdager Alex Bühring en phyl der kom dumpende ned fra himlen, og strøg direkte ind i en hybenbusk kun få meter foran os. Jeg ser lige den grønne nullermand inden den forsvinder ind i hybenen, og den giver et halvt kald fra sig i det den når busken...yIIT! Jeg stener og Frichen var hurtigst på aftrækkeren, idet han råber "Hvidbryn!".

Det varer ikke længe inden phyllen kommer til syne i busken og vi kan så alle nyde synet af en rigtig fin Hvidbrynet Løvsanger! Det er da en fuldstændig flippet observation, og hvad er sandsynligheden lige for at den finder vores lille hybenbusk? Den sibiriske sanger hopper rundt i busken i ca. 10 minutter, hvorefter den hopper op på en kvist og kigger sig om. Det så ud som om den tænkte noget i retningen af "så langt så godt, men hvordan havnede jeg her og hvor skal jeg egentligt hen?".

Den stryger ud af busken og begynder at tage højde imod søndenvinden, og laver et regulært trækforsøg over indsejlingen i Hvide Sande alt imens vi kan se alle feltkendetegn i flugten. En totalt syret oplevelse at være vidne til, og det slutter med at siben opgiver og trækker øst mod bageren istedet.

Efter denne helt forrygende morgenobs, besluttede vi os for kratlusk på fjordsiden i Hvide Sande. Jeg tilsluttede mig sydholdet, der foruden mig bestod af Alex Bühring, Lennart Pedersen og Erik Enevoldsen, mens nordholdet bestod af Alex Sand Frich og Peter Lafrenz. Vi på sydholdet ville kigge ved kirkegården hvorimod nordholdet ville koncentrere sig om strækningen fra tyskerhavn til Falckstationen. Det blev nordholdet der spillede sydholdet totalt ud, idet Alex og Peter fandt en Tik-værling, der kom sydtrækkende til rast midt i villaområdet. Vi ilede til gerningsstedet, men det lykkedes os ikke at finde værlingen, der var som sunket i jorden i det mildest talt uoverskuelige område. Det var ærgeligt at det skulle vise sig at være en "Dip-værling", for jeg havde da håbet at det var en Pillesærling, nu hvor sidste år bød på Dværgsærling.

I forbindelse med denne kratlusk fandt Peter Lafrenz og Alex Sand Frich en afvigende Sortterne, der viste smudsige flanker. Der var ikke rigtigt nogen af os der havde fuldt styr på kendetegnene for Amerikansk Sortterne Chlidonias (niger) surinamensis, men der var vist noget med smudsige flanker.... Vi noterede os foruden de smudsige flanker, at fuglen generelt virkede ret mørk, med lille saddeleffekt og kun svagt lysere overgump (langt fra så tydeligt som det normalt ses hos 1k niger), meget hvid pande i kontrast til enkeltstarts cykelhjelm (afveg ikke markant fra normalt hos niger) samt lyse rander på rygfjerene, der fik mig til at aldersbestemme den til 1k.

Fuglen har siden udgjort en bestemmelsesmæssig hovedpine, idet det endnu ikke er klarlagt præcist hvad det var vi så! Det lykkedes at få nogle billeder af Sortternen, og de ses i galleriet her. Desuden har jeg udarbejdet et notat over de ting som jeg registrerede i felten, hvilket kan ses her. Endvidere kan nævnes, at fuglen fortsat diskuteres på Netfugl her. Heraf fremgår bl.a. at Amerikansk Sortterne kan have hovedtegning som niger! Det bliver bestemt spændende at følge udviklingen i den sag, og eventuelt nyt ventes at kunne bringes her senere.

 
 

 

Har du eventuelle kommentarer til Sortternen fra Hvide Sande, så modtager jeg dem meget gerne!

 

Sortterne ssp. surinamensis, Hvide Sande Havn d. 9/10 2006

Sortterne ssp. surinamensis, Hvide Sande Havn d. 9/10 2006

I oktober/november var  min konklusion, at Sortternen fra Hvide Sande er en 1k, der viser flere karakterer for Amerikansk Sortterne Chlidonias (niger) surinamensis, men at den samtidig viser karakterer for niger. Det var således ikke muligt med den daværende viden, at træffe en entydig konklusion, og jeg var af den opfattelse, at der måske kunne sættes spørgsmålstegn ved, hvor vidt variationen hos både niger og surinamensis er tilstrækkeligt kendt. Der henvises i øvrigt til British Birds, September 2006, Vol. 99 s. 450-459.

Efter at have offentliggjort vores billeder bl.a. via ID Frontiers og Netfugl, har vi modtaget mange positive henvendelser på at det faktisk er en Amerikansk Sortterne (Chlidonias niger surinamensis), og kommentarerne kan alle læses på Netfugl her. Vores største bekymring var hovedtegningen, men Klaus Malling Olsen fremførte at surinamensis kan have identisk hovedtegning med niger. Denne karakter er efterfølgende blevet støttet af svarene via ID Frontiers. Derudover indhentede vi kommentar fra Killian Mullarney og den hollandske Sortterne ekspert Jan van der Winden, der begge er enige i vores konklusion. Det er således bemærkelsesværdigt, at vi har fået positiv respons fra Colin Bradshaw (formand for BBRC og medlem af BOURC - England), Killian Mullarney (medlem af IRBC - Irland) og Peter Adriaens (formand for BAHC - Belgien) der alle har det til fælles, at de har fundet en Amerikansk Sortterne ssp. surinamensis i VP!

Det bør jo lige nævnes, at det blev Alex Bühring der indtog bordenden, med fundet af Hvidbryn. Vi skulle nok have sat Frich ved den anden bordende som helgardering?

_______________________________________________________________________________________

Søndag d. 8/10: Alm. Skråpe, Sodfarvede Skråper, Thorshane og Store Stormsvaler

Ugens 2. dag bød ligesom førstedagen på kraftig vind fra vestsydvest, så det blev en heldagsobs. ved Nr. Lyngvig Fyr. Jeg havde en klar fornemmelse af at vi bestemt ville se Sabine, men det lykkedes os ikke at finde en. Arten er åbenbart sjælden i år, så det krævede nok en stor portion held. Når nu mågen svigtede, var den tilgængelige portion held så til gengæld godt fordelt på øvrige havfuglearter, idet udbyttet blev ganske fornuftigt.

Dagen startede med en ekstremt god Stor Stormsvale, der bestemt ikke havde travlt med turen sydpå, og senere fulgte endnu en af slagsen. Vinden var tilsyneladende ganske fornuftig for skråper, alle nordtrækkende, med i alt 7 Sodfarvede, hvoraf 1 rastede sammen med mågerne i godt en halv time. Ved opkald fra Svend Erik Petersen, blev vi adviseret om en nordtrækkende Almindelig Skråpe ved Hvide Sande, så vi var klar til en velkomst. Det varede godt 20 minutter inden den Almindelig Skråpe kom trækkende på en rigtig fin afstand. Virkeligt en fed fugl, og det er lang tid siden at jeg har set arten så godt, så det var mega. Foruden skråperne, gjorde kjoverne sig også bemærket med 4 Storkjove og 13 Almindelige Kjover. Sidst på dagen fandt Erik en Thorshane i brændingen, der således blev Nr. Lyngvig´s 4. fugl på 2 dage!

Thorshane var åbenbart blevet sprøjtende almindelig, så dagens fugl blev den Almindelige Skråpe - genfundet af Peter Lafrenz, der således kunne indtage bordenden for anden dag i træk!

_______________________________________________________________________________________

Lørdag d. 7/10: Thorshane og Store Stormsvaler - Uge 41 er begyndt!

Så blev det endelig tid igen, til at Lyngvigbanden skulle genforenes! Det er absolut et af årets ornitologiske højdepunkter, hvor feltbissen bliver skruet på og der birdes fra tidlig morgen til sen aften. I år var vi atter fuldtallige idet følgende bandemedlemmer havde meldt sig under fanerne: Alex Sand Frich, Alex B. Bühring, Lennart Pedersen, Peter Lafrenz, Erik Enevoldsen og undertegnede.

En af de fedeste ting ved Uge 41 foruden de mange fugle og det sociale samvær, er den ro man har til at nyde fuglene. Oftest når man tager ud i weekenderne, er der altid en deadline for hvornår man helst skulle være hjemme igen, og den hænger nærmest som en sort sky over hovedet på en. Derfor var det særligt fedt med feltornitologien i højsædet.

ASF og ABB havde tidlig lørdag morgen tyvstarten med 2 sydtrækkende Thorshøns, der også blev set fra trækstedet ved Nr. Lyngvig og ved Blåvand. Til trods for at ugen således startede med en "lang næse", tog vi det sandelig ikke ilde op, for vi havde jo oceaner af tid! Det var blevet middagstid før vi havde dumpet vores grej, og kunne skifte til feltudstyret. 

Vi kørte til fyret for at starte med ugens første havobs, og det blev med et ganske godt udbytte idet det lykkedes os at finde dagens 3. Thorshane for Nr. Lyngvig. Herudover så vi flere Storkjover, Mallemukker, Havterner, Fjordterner, Dværgmåger samt 4 Store Stormsvaler, der altid er fede. Det blev således en ganske fin indledning på hvad der igen blev en forrygende uge i det Vestjyske.

Sædvanen tro skulle vi have fundet ud af hvem der skulle indtage den prestigefyldte bordende, og dermed itrække sig den gule førertrøje. Idet dagen ikke havde budt på en klar vinderfugl, blev det i stedet afgjort ved en konkurrence som ASF introducerede. Konkurrencen bestod i at vi skiftevis skulle alle kigge på et oldgammelt billede i Fugle i Felten, der indeholdt en del udstoppede fugle. Vi fik så 30 sekunder til at kigge på billedet, og notere flest arter ned på et stykke papir. En god øvelse i fotografisk hukommelse, og der er sku hulens svært i kampens hede. Efter første gennemgang, var der dog ingen der havde fundet præcis den art, som ASF ventede, så billedet gik på omgang igen. Der blev således rokeret noget rundt på konkurrencens første regler, for nu var det ikke antallet af arter, men derimod hvem der først spottede én bestemt fugl. Her var det Peter Lafrenz der var skarpest, idet han bemærkede Pomeransfuglen, der stak snotten frem bag jægerens kanon.... på billedet altså. 

 Således blev det Peter der fik bordenden, med fundet af en udstoppet Pomeransfugl på et oldgammelt billede i Fugle i Felten - stilen var lagt og rødvinen behørigt skænket.

_______________________________________________________________________________________

Søndag d. 1/10: Hvidbrynet Løvsanger, Holmsland Klitvej 126

Efter godt en måneds restaurering af hus og dermed fuglemæssig tørke, var der endeligt et lille pusterum i dagens strabadser. Louise skulle arbejde denne søndag, og jeg ville mega gerne til kysten, med det erklærede formål at ædle et bryn. Efter noget forhandling lykkedes det at få konen overtalt til at køre mig til Ringkøbing tidligt søndag morgen. Set i bakspejlet er det fuldstændigt urimeligt at hun skal lide under mine sære tilbøjeligheder og fanatiske entusiasme, men det var nu alligevel rart at jeg kom af sted....

Jeg havde lavet en forhåndsaftale med Klaus Kevin, og vi mødtes på Gartnervænget inden turen gik til først Nr. Lyngvig, Sdr. Lyngvig og så Hvide Sande. Vi startede i fyrhaven og gik grundigt til værks, men det lille sub-tigerdyr lod sig ikke se. Derfor tilsluttede vi os Jens Ballegaard og Erik Enevoldsen, der fulgte fugletrækket over klitterne. Der skete lidt her, og vi fik en hyggelig snak med de rutinerede kræfter. Bl.a. sagde jeg til Erik, at han måtte give os andre en chance for at ædle Hvidbryn, og vi ville egentligt have sendt ham til Ringkøbing Havn for at lede efter (falsk) Topskarv!

Klaus og jeg fortsatte turen til Sdr. Lyngvig og Hvide Sande, men der var ikke rigtigt nogle småfugle i krattene, så det var en noget tam fornøjelse. Karl Erik Kristensen tilsluttede sig os i Hvide Sande, så der var ved at være lagt i kakkelovnen til at NU skulle vi slå til. Men ak, som så mange gange før, blev det Erik der slog til, netop med Hvidbryn - i egen have! Vi erkendte vores nederlag, og twitchede fuglen de kun 12 km væk.....

Den skulle vise sig at være noget drilsk at få set, men det lykkedes dog med en arbejdsindsats, at få set fuglen ganske hæderligt, så det var fedt at se den fåtallige sibiriske trækgæst, endnu engang i Eriks have. Så selvom det ikke blev til et ædelt fund af Hvidbrynet Løvsanger, ja så blev det da en ganske hyggelig dag med en fed oplevelse med det sibiriske sub-tigerdyr. Det var trods alt min kun 4 obs af Hvidbryn, og jo... jeg mangler den stadig som ædelart...

_______________________________________________________________________________________

Lørdag d. 16/9: Opdatering med billeder fra besøg på Herning Museum

Efter overtagelsen af vores nye hjem, har der ikke været tid til ret meget der havde med fugle at gøre, og desuden er nettet først for nyligt blevet genetableret. Den 25. august var Ole Amstrup og jeg på Herning Museum, med henblik på at gennemgå samlingen og fotodokumentere de rariteter der indgår heri. Billederne samt enkelte noter er opdateret her.

 
En del interessante arter indgår i samlingen, der bestemt er et besøg værd.

_______________________________________________________________________________________

Lørdag d. 2/9: Hvidvinget Terne 1cy, Vest Stadil Fjord

Louise og jeg var inviteret til Louise og Klaus´ 2x30 års fødselsdag m.v., men jeg så alligevel mit snit til lige at få en hurtig morgenobs. Jeg kørte til Nr. Lyngvig, hvor Alex Sand Frich allerede havde indtaget pladsen. Det blev en hyggelig morgenobs, dog uden det helt store træk. Derfor besluttede jeg mig for lige at gøre et kort hold ved Vest Stadil Fjord inden snuden skulle vendes hjemad igen.

I midtugen var der meldt en 1cy Hvidvinget Terne fra Vest Stadil Fjord, og det var faktisk en af de første fugle jeg fik øje på, da jeg startede med at obse fra parkeringspladsen ved jagthytten. Jeg kunne observere den på tæt hold sammen med 5 sortterner, hvilket var kanon til sammenligning. Det blev en meget fed obs. inden den rigtigt hyggelige fest om aftenen.

_______________________________________________________________________________________

Mandag d. 21/8: Opdatering af artsliste

Jeg har påbegyndt en proces med at tilføje kort på artslisten via dofbasens registreringer af lokaliteter. Det er en langsommelig proces, men resultatet er mega fedt! Der skal således lyde en stor tak til dof og holdet bag dofbasen, der virkeligt er ved at være et superanvendeligt redskab. Indtil videre, er der tilføjet link til kort for årene 2005 og 2006.

Foruden udbygningen af artslisten der kan ses her, har jeg tilføjet et link til windfinder.com, med et wind forecast for Hvide Sande. Dette kan være særdeles praktisk ved planlægning af efterårets havobs.! Husk at Nr. Lyngvig er bedst med hensyn til havfugle ved vinde mellem SSV og V, gerne min. 10 m/s.

_______________________________________________________________________________________

Søndag d. 13/8: Sørgekåbe, Herning

Under dagens kvalitetstid med konen (opvask), opdagede jeg en Sørgekåbe udenfor køkkenvinduet. Den rastede i et æbletræ i ca. 15 minutter, hvorefter den forsvandt sporløst. Jeg har tidligere set Sørgekåbe i Skagen og Blåvand, men det er vist min første obs i Ringkøbing Amt. Det lykkedes at få taget noget fotodokumentation selvom den var lidt langt væk.

 

Sørgekåbe, Herning d. 13/8 2006

Sørgekåbe, Herning d. 13/8 2006

Sørgekåbe, Herning d. 13/8 2006

_______________________________________________________________________________________

Lørdag d. 5/8: Krøltoppet Pelikan, Ræhr Grusgrav og Rosenbrystet Tornskade, Borris Hede

Med interesse har jeg hen over sommeren fulgt med i VP observationerne af pelikaner, og har da tænkt, at det kunne være sjovt med en i Danmark. Da meldingen om Pelikan sp. trækkende ved Hanstholm og senere genfundet ved Ræhr Grusgrav tikkede ind fredag aften, tænkte jeg at det her var dyrt! Fuglen blev bestemt til en immature Krøltoppet Pelikan (Pelecanus crispus), og fuglen var uden ringe og hak i vingerne (hvilket kunne indikere en fortid i en dyrepark). Pelikaner er indtil nu altid blevet kategoriseret som D eller E-fugle (SU-listen), men denne her er den hidtil mest oplagte kategori A fugl der nogensinde har gæstet Danmark. Uanset den senere kategorisering af SU, var det i hvert fald en oplagt mulighed for at få set en pelikan i den danske natur, så jeg fik arrangeret et lift med Bo Daugaard (ugens 3. tur) kl. 2.30 og hvor vi skulle mødes med Henrik Knudsen og Ole Zoltan Göller ved Ræhr Grusgrav ved 4.30 tiden.

Det var stadig godt mørkt da vi ankom til lokaliteten, men vi ville ikke tage den chance, at komme senere til en måske fløjet fugl? Vi var godt 15 mand samlet, da vi begav os ind i området hvorfra dyret skulle ses, og den blev også hurtigt genfundet i det gryende lys. Den rastede i den nordligste del af den nordligste sø i Ræhr grusgrav, sammen med en mindre flok Grågæs, der sammen med den Krøltoppede Pelikan nærmest lignede Krikænder! Den var enorm af størrelse og vi kunne efterfølgende betragte den på ok afstand sammen med i alt ca. 50 twitchere, der efterhånden var kommet til, og som åbenbart sammen med os tror på dens spontanitet.

Vi håbede alle at fuglen ville lette, så man også kunne få den set flyvende, men sådan gik det ikke (for os i hvert fald). Da vi først forlod lokaliteten ca. 9.20 havde den altså stået stille og hvilet i godt 5 timer (efter en lang flyvetur?), kun afbrudt af lidt fjerpudsen og strækøvelser. Dette var til gengæld en stor oplevelse at se, hvor især tricks med næbbet var imponerende. Det startede med at "Krølle Bølle" strakte hovedet helt bagud, og nærmest trak strubeposen hen over den nederste del af halsen, hvorefter den strakte halsen fuldt ud med næbbet pegende opad. Her fik man et formidabelt blik af den enorme næb-ketcher... Ved strækøvelser strakte den hals og næb fremad i en vinkel af ca. 30 grader og lettede samtidig de enorme vinger halvt. Dette lignede nærmest et forsøg i opstilling til skihop fra Holmenkollen!

Det var en særdeles stor oplevelse af se denne Krøltoppede Pelikan i den danske natur, og jeg tror bestemt på dens spontanitet. Jeg synes at netop i år, peger flere faktorer på, at den vitterligt kan være en spontan fugl, som derfor bør placeres i kategori A på den danske liste. De væsentligste indikatorer nævner jeg efterfølgende i punktform:

  • Der har i år været usædvanligt mange observationer af Pelikaner i Nordvesteuropa, jf. opdateringer af VP observationer på Netfugl.dk - Hvid Pelikan - Krøltoppet Pelikan. Der er således noget der indikerer, at der i år har været et mindre influx til Nordvesteuropa sammenlignet med tidligere år.

  • Der har i år været fund af imm. Krøltoppet Pelikan i det sydlige polen fra 25/6-26/6 ved Gorki Fishponds (foto, foto) og igen 2/7-5/7 ved Przemkow nær Zielona Gora, Silesia (foto, foto, foto, foto, foto) (4. fund for Polen). Herefter er der fund fra Tyskland af imm. Krøltop ved NSG Oehe-Schleimunde d. 22/7 kl. 11.15-11.25 og samme aften fotograferes en imm. Krøltop i Kongens Mose kl. 19.22 (foto). 13 dage efter fundet i Sønderjylland, bliver der så genfundet ovennævnte imm. Krøltoppet Pelikan (foto) sydtrækkende ved Hanstholm og senere rastende i Ræhr Grusgrav fra 4/8 kl. 17.41 indtil 5/8 kl. 13.15 hvor den trak syd i stor højde. Nærmest mirakuløst genfinder Svend Erik Petersen m.fl. fuglen ved Ørum sø d. 5/8 kl. 15 hvorefter den raster og fouragerer indtil søndag d. 6/8, hvor den trækker sydøst henover hovederne på OA, KEK og SKr kl. 8.48. Herefter er "Krølle Bølle" ikke set, men måske den dukker op en af dagene? Jeg har endnu ikke studeret billederne af de polske og danske fund i detaljer, men flere mener at det er samme fugl, der har været på stortur! Se evt. kommentar her.

  • Trækker man en lige linie mellem fundene, viser det en klar sydøstlig oprindelse, hvilket stemmer med en eventuel spontan forekomst fra yngleområderne ved balkan.

  • Fuglen var i felten sky over for fotografer, og har i øvrigt opført sig naturligt ved fouragering m.v.

  • Øvrige danske fund har næsten alle været af adulte fugle, hvor det må formodes at imm. fugle er de mest potentielle som strejfgæster. Dette forhold indikerer ligeledes en højere sandsynlighed for spontanitet.

  • Fund af Krøltoppet Pelikan i Europa, og spontanitetsbehandlingen heraf fremgår af AERC´s opsummering der kan læses her. Følgende lande har godkendt spontan forekomst af Krøltoppet Pelikan: Cypern, Ungarn, Italien, Polen og Slovakiet. Såfremt Polen godkender netop samme fugl som landets 4. spontane forekomst, hvorledes vil hhv. det danske og tyske SU forholde sig hertil?

  • Juli måned har slået alle sol- og varmerekorder i Danmark, og vejrsituationen generelt i Europa har været ekstrem i år. Dette kan være en medvirkende årsag til hvorfor der er dukket flere hits fra Balkanområdet op i Danmark den seneste tid. Disse fund omfatter foruden "Krølle Bølle": Sortvinget Braksvale, Skadegøg og Rosenbrystet Tornskade! Med andre ord, må Balkan snart være fugletomt, når nu alle fuglene har forvildet sig til NV Europa.....

  • Som tillæg til debatten, er der andenhåndsrygter om fund af Pelikan sp. nordtrækkende d. 27 eller 28/7 ved Klitmøller og Pelikan sp. rastende d. 3/8 ved Kærup Holme, Vejlerne.

Uanset udfaldet af de kommende diskussioner og SU´s behandling af fundet, så var det i hvert fald en kæmpe oplevelse for os der tog turen til det Nordjyske, og den vil helt sikkert forblive i hukommelsen.

Ornitter på samlebånd twitchede Danmarks nok første spontane Krøltoppede Pelikan, Ræhr Grusgrav d. 5/8 2006 Krøltoppet Pelikan imm., Ræhr Grusgrav d. 5/8 2006 Krøltoppet Pelikan imm., Ræhr Grusgrav d. 5/8 2006

Se flere fotos af "Krølle Bølle" her, og læs mere om fundet af Krøltoppet Pelikan her (finderberetning) her og her (spontanitetsdebat)

Jeg var endelig kommet hjem fra en lang, men god tur til Thy, og da jeg jo var taget af sted kl. 02.30 havde trætheden meldt sig. Jeg tog derfor en velfortjent lur, men blev brat vækket af Ole Amstrup, der kunne videregive informationer om endnu en godbid, og det på Borris Hede i eget amt! Sagen var nemlig den, at Egon Østergaard, havde fundet en Rosenbrystet Tornskade ved Hvolligvej på Borris Hede, så jeg fik lynhurtigt arrangeret ugens 4. tur med Bo Daugaard.....

Vi  begav os mod det militære skydeterræn, og henvendte os i vagten (hvilket er pligtigt), og næsten før vi fik sagt noget som helst, havde vagten informeret os om hvor fuglen var! Sikken en storartet service af det danske forsvar. Vi kunne herefter køre den sidste kilometer, hvor Ole C. Olesen og Ole Amtstrup holdt øje med fuglen.

Vi kunne efterfølgende nyde synet af den Rosenbrystede Tornskade i over halvanden time, og fik den set godt til trods for en afstand på ca. 500 meter og lidt varmeflimmer. Af samme årsager blev mine fotos ekstremt ringe, og kan knapt anvendes til dokumentationsformål, men heldigvis fik Silas Olofson taget nogle gode fotos, som han venligst har udlånt. Det er amtets ca. 7. fund og ca. det 44-45. fund i Danmark. Læs mere om fund af Rosenbrystet Tornskade her. På samme lokalitet så vi desuden både Stor og Rødrygget Tornskade til sammenligning.

Rosenbrystet Tornskade ad, Borris Hede d. 5/8 2006 - Foto: Silas Olofson Rosenbrystet Tornskade ad, Borris Hede d. 5/8 2006 - Foto: Silas Olofson Rosenbrystet Tornskade ad, Borris Hede d. 5/8 2006 - Foto: Silas Olofson

Fuglen rastede desværre kunne denne ene dag, da mere end 20 kompetente ornitologer gennemsøgte området dagen efter, men uden held. Fuglen var hele tiden synlig d. 5/8, så morgendagens eftersøgning måttet have givet resultat såfremt fuglen var i området.

Galleriet er ajourført med: Lånte billeder, galleriet forside, Krøltoppet Pelikan, Rosenbrystet Tornskade og Fuglefolk side 2.

_______________________________________________________________________________________

Onsdag d. 2/8: Skadegøg, Birke Pøl, Sydals

Allerede tirsdag kom en tidlig melding om Skadegøg ved Birke Pøl, Sydals, mens jeg sad i bankmøde om finansieringen af vores hus. Jeg fik noget af en overraskelse da jeg læste beskeden og siden snakkede med Ole Amstrup!!! Det er jo en drømmeart... Meldingen var noget usikker da den kun havde været overflyvende, og da jeg havde en aftale med Louise senere på dagen, valgte jeg at forholde mig fuldstændigt i ro, og måske håbe på en positiv melding. Efter arbejdet tog jeg med Louise til Ide møbler, som lovet, og der var intet nyt.... Netop som vi var færdige med at kigge på møbler, kom meldingen samt et forgæves opkald fra Ole Amstrup. Så skulle der planlægges hurtigt, for klokken var allerede mange.  Jeg fik overtalt fruen til at køre lidt hurtigt hjem, og jeg fik  istandsat en aftale med Niels Peter Brøgger og Bo Daugaard. Vi kørte fra Herning ca. kl. 18 og var fremme efter kl. 20, samtidig med en ret kraftig slagregn, så vi havde faktisk kørt i flere timer for at glo ud over en tom mark på Sydals, i slagregn! Øv for et surt dip, og der var langt hjem! Jeg troede ikke rigtigt på at den ville blive genfundet, så tog med hjem og planlagde at tage på arbejde.

Heldigvis blev min tvivl gjort til skamme, idet Skadegøgen blev genfundet tidligt om morgenen. Jeg havde af naturlige årsager ikke kunnet tage fri endnu, så måtte vente til banen var klar. Heldigvis var min chef meget overbærende, og jeg kunne nu tage af sted med Thomas Buus Nielsen og Bo Daugaard (der var frisk på nok et forsøg). Vi kørte fra Herning ca. kl. 9 og var fremme lidt mere end 2 timer efter (der ER altså langt til Als). Ca. 10 km før Birke Pøl, blev fuglen genfundet, og vi kørte med nervøse miner det sidste stykke. Igen blev vi kontaktet og fik at vide, at den rastede i et træ og at vi blot skulle fortsætte i bilen hen til folket. Vi ankom ca. 10 sekunder for sent, idet fuglen fløj fra træet til et nærliggende læhegn for derefter at forsvinde, og jeg nåede kun lige at registrere en flyvende fugl! Det var bare for surt!

Vi lyttede på de seneste informationer om hvor fuglen var set, og jeg besluttede mig for at opsøge heldet ved at gå til strandkrattene, mens de fleste blev tilbage og snakkede (de havde jo set den...). Jeg havde allerede trasket en del krat igennem (og bukserne var ca. lige så våde som dagen før), da jeg vender mig om og kigger retur på de andre. DER KOMMER SKADEGØGEN!!! Den flyver i min retning hen over brakmarken, og det så ud til at den gik til rast i et af strandkrattene. Kort efter kommer den dog retur, og har denne gang følgeskab af ca. 30 landsvaler, der bestemt ikke bryder sig om Skadegøgens tilstedeværelse. Det blev en relativ kort observation, men alle feltkendetegn kunne ses i flugten. Selvfølgelig var de mest påfaldende karakterer de rustbrune håndsvingfjer, den velafgrænsede hætte i kontrast til flødegul underside og den ekstremt lange hale. Fedt!

Jeg gik retur til de andre, der også havde set gøgen fint, og den var nu gået til rast i et stort læhegn hvor den ikke kunne ses. Vi ventede godt halvanden time uden resultat, og da Bo har en højgravid datter, og Thomas har to småfolk, besluttede vi os for at returnere mod det midtjyske. Det var et succesfuldt twitch, selvom vi ikke fik set fuglen særligt længe eller siddende, men der kommer jo altid en fugl til.... måske.... i 2048? Der vil senere blive tilføjet nogle billeder fra turen, og som et lille kuriosum kan lige nævnes at våbenskjoldet for Sydals Kommune indeholder en gøg! - se her.

 

KBC, TBN og KRN, Birke Pøl, Sydals d. 2/8 2006 ved Skadegøg 1cy TBN har krydset Skadegøg 1cy, Sydals Kommune d. 2/8 2006 UEM har krydset Skadegøg 1cy, Sydals Kommune d. 2/8 2006

Se billeder af Danmarks 6. Skadegøg her.

Læs mere om fund af Skadegøg her

_______________________________________________________________________________________

Torsdag d. 20/7 - lørdag d. 29/7: Barcelona og Blanes

Så var det blevet tid til en velfortjent ferie, der i år gik til Barcelona samt feriebyen Blanes ved Costa Brava. Det var en rigtigt hyggelig ferietur, som i korte træk omfattede strøgtur på ramblaen, La Sagrada Familia og andre af Gaudi´s bygninger, Parc Güell, Nou Camp samt akvarie på havnefronten i Barcelona. Blanes derimod bød på ren afslapning og festfyrværkeri hvar aften (international konkurrence) foruden en hyggelig sejltur til Tossa de mar. Der vil senere blive tilført billeder fra turen samt beskrivelse af ugens oplevelser, andet sted på sitet. 

Rent fuglemæssigt var der ikke noget særligt, og turens bedste blev 2 Alpesejlere i Barcelona centrum foruden 100+ Middelhavssølvmåger.

_______________________________________________________________________________________

Søndag d. 2/7: Vadefugle grundkursus 1, Vest Stadil Fjord

Som et nyt tiltag, havde vi i dof-ringkøbing arrangeret et vadefuglekursus. Jeg havde meldt mig frivilligt til at tage et ved Vest Stadil Fjord, og med erindring om de 191 Tinksmede der rastede nord for nordre dyb d. 29/6 2003, måtte der være vadefugle derude. Desværre var nordmarkerne tørret grundigt ud, så det blev meget meget småt med vadefugle! Til gengæld bød Vest Stadil Fjord denne dag på en Hedehøg hun (med motorbriller), Vagtel 1 hørt, Sortterne 2, Skægmejser, Dværgmåge min 3 2k, Tinksmede og få Hvidklirer. Så der var trods alt lidt at kigge på for de ca. 10 deltagende, der blev trukket ud på en længere gåtur i sommervarmen. Hedehøgen og Vagtel var begge nye årsarter for mit vedkommende.

_______________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 13/6: Køb af hus i Tjørring

Tirsdag var foruden min fars 54 års fødselsdag, også dagen hvor Louise og jeg skrev under på købsaftalen til et hus i Tjørring i NV delen af Herning. Det bliver virkeligt fedt at få sit eget, og der er trods alt noget mere opsparing i det frem for at bo til leje! Vi kommer nok til at savne den centrale beliggenhed lidt, men det er ingen ting mod det vi får. Vi glæder os enormt til overtagelsesdagen, der er aftalt til 1/9. Huset er 136 m2 stort, og dertil kommer 2 havestuer (den ene isoleret), redskabsrum, hobbyrum og carport. Når vi engang er flyttet ind, og alt er faldet på plads, kan du/i ringe for at aftale et besøg?

Samme morgen, som vi skulle skrive under på købsaftalen, fandt Louise en Grå fluesnapper på Gl. Skolevej. Hun har alligevel skrappe øjne, og sagde med det samme at det var en fluesnapper! Jeg fik først "hentet" den som årsart samme dag som Audouinsmågen d. 9/6!!

_______________________________________________________________________________________

Søndag d. 11/6: Lundsanger og Rosenstær

Oven på gårdsdagens meddelelse, og med tanke på at vi skulle synge farmor ud fra plejehjemmet i Ulfborg, havde jeg brug for at få tankerne på noget lidt andet for en stund. Derfor tog jeg turen til Blåvand for at mødes med Henrik Knudsen, og hvem der nu ellers var dernede (hvilket viste sig at være Martin Søgaard Nielsen og senere Søren Gjaldbæk). Vi morgenobsede ved Sydhukket, da der ikke var ret mange fugle i krattene, og vi kunne her nyde et par kjover der rastede ved Hukket, og vi kunne høre en Karmindompap i det fjerne.

Kl. 08.35 ringer HKn til MSN at han har fundet en syngende Lundsanger ved Vesterled! Martin og jeg skynder os til Vesterled (vi stod ved Ishuset, så mistede en lunge undervejs), og vi genfinder hurtigt Lundsangeren, der synger i vilden sky. Det var mega fedt at høre denne sang igen, knap 5 år efter jeg hørte den første gang i baghaven på Ibsensvej d. 26/6 2001.

Mens jeg luskede rundt i Blåvand, havde Jens Hjerrild Hansen fundet en ad Rosenstær på Værnengene. Da det tyndede ud i fuglene i Blåvand og Lundsangeren var væk (sidst hørt kl. 9.15 lige vest for Ishuset), besluttede jeg mig for at give Rosenstæren en chance, da det ville være en ny amtsart. Jeg ankom ved 11-tiden og fandt straks en stor flok stære ved Nordladen, men Rosenstæren lod sig ikke skue, og der var frustrerende mange stære! Efter et stykke tid kigger jeg nordpå, og ser endnu flere stære, og DER! midt i en flok stære flyver Rosenstæren, der skiller sig ud ved sin karakteristiske lyse saddel og mave. Det var lidt ærgerligt at det var på så stor afstand, men jeg kunne jo køre hen til flokken. Det gjorde jeg så, men trods intens eftersøgning, kunne jeg ikke genfinde den, inden jeg skulle hjem for at hente Louise og så videre til plejehjemmet i Ulfborg. Ærgerligt med en så kort obs af så fed en fugl, men der kommer jo nok en til engang i fremtiden. Der kan ses billeder af Rosenstæren her og her. Samtidig med min obs af Rosenstæren, fangede Henrik Knudsen og Martin Søgaard Nielsen endnu en Lundsanger i Blåvand! Der kan ses billede af denne fugl her

Denne begivenhedsrige dag sluttede af med at synge min farmor ud fra plejehjemmet i Ulfborg, en utrolig følelsesladet og smuk oplevelse.

_______________________________________________________________________________________

Lørdag d. 10/6: Sørgelige nyheder

Sidst på eftermiddagen, blev jeg informeret om min farmors død, hun blev 82 år. Selvom vi egentligt var forberedt på at det nok snart ville ske, kommer det alligevel altid som et chok. Vi i familien ærer hendes minde og tænker på alle de gode oplevelser vi har haft sammen. Begravelsen fandt sted onsdag d. 14/6.

_______________________________________________________________________________________

Fredag d. 9/6: Audouinsmåge, Helsingør Havn ved Kronborg

Det var blevet fredag, og jeg tror at det meste af fugle-Danmark var ved at være sultne efter et hit! Jeg var i hvert fald, oven på en maj måned der var domineret af nordvestenvind, så chok-meldingen fra Helsingør om Audouinsmåge, var meget velkommen! Jeg sad på arbejdet denne fredag, midt i den travleste tid, for de sidste selvangivelser skal jo være inde hos Skat d. 1/7 (i år d. 2/7). Det lykkedes dog at få arrangeret lidt flex-tid, og dernæst at få skabt et dream team, til det sjællandske twitch. Dette team bestod af Ole Amstrup, Bo Daugaard (som var noget svær at få fat på), Alex Sand Frich (der skulle overtales med løfte om pick up i Jelling) og så undertegnede.

Jeg tog det første stræk til Ikast med toget, hvor BD ventede med Golfen. Herefter begav vi os til Jelling, hvor vi mødtes med Ole og Alex på Vestervænget. Allerede så tidligt i forløbet indløb den første psykiske terror, idet KEK sendte en sms med "Audi har taget færgen til Sverige sammen med Kaj og Boje!". Der var lige ved at sprænge en sikring, men heldigvis var mågen stadig på plads. Det var en hyggelig tur til Sjælland, selvom vi ufrivilligt blev holdt en 45 min ekstra på Fyn pga. et færdselsuheld.

Vi ankom ca. 19.15 til Kronborg, Helsingør og vi kunne med det samme nyde synet af denne smukke måge, der efter min mening har en helt speciel karisma. Det hænger nok sammen med den mystik der i sin tid var forbundet med Audouinsmåge, da vi var i Spanien i 1993. Det har trods alt været verdens sjældneste måge, så det var noget af et hit dengang at stifte bekendtskab med denne slanke elegante måge. Siden hen har jeg set rigtigt mange i Ebro deltaet i Spanien, men også en enkelt ved Kos, Grækenland, så gensynet vækkede med det samme minder til især Ebro deltaet. Det var en fed følelse....

Afgang ca. 20.30 da solen så småt var begyndt at gå ned, og vi var flere der stod uden aftensmad. Derfor begav vi os først til en tankstation for at tanke mavesækken, og kørte derefter retur mod Jylland. Alt i alt var dette et særdeles vellykket twitch med en fed fugl, og et særdeles hyggeligt selskab.

Se flere billeder i galleriet her, eller på Netfugl her

Læs endvidere mere om fundet af Danmarks første Audouinsmåge her.

 

Audouinsmåge 4cy, Helsingør d. 9/6 2006

Audouinsmåge 4cy, Helsingør d. 9/6 2006

Audouinsmåge 4cy, Helsingør d. 9/6 2006

Opdatering af galleriet er foretaget med følgende sider: Audouinsmåge, Rødstrubet Piber, Husskade, Landsvale, Rødstjert, Rødben, Stor Kobbersneppe

_______________________________________________________________________________________

Torsdag d. 25/5 - Lørdag d. 27/5: Skagen Fuglefestival

For første gang skulle der være fuglefestival i Skagen, og sammen med Kenneth Rude Nielsen og Kenneth Bach Christensen, skulle jeg støvsuge Skagen for interessante fugle. Allerede da vi ankom til Grenen tidlig torsdag morgen, var de første årsarter i hus: Bjergvipstjert, Sivsanger og Karmindompap.... Vejret viste sig ikke fra sin bedste side i løbet af de tre dage, idet det var koldt med en træls nordvestenvind (igen). Vi måtte dog få det bedste ud af situationen og i Skagen får man altid set nogle fugle.

Morgenobsen blev faktisk helt god, med en Turteldue som det bedste, hvilket var ny Skagensart for mit vedkommende. Da der trak op til en stor byge, begav vi os til Batteriskoven for at genfinde den Lille Fluesnapper der var set der dagen før. Trods ihærdig eftersøgning efter denne potentielle nye art for KBC, lykkedes det ikke at finde den. Vi returnerede derfor til Grenen for at fortsætte morgenobsen og efterfølgende cruisede vi Skagen tynd i forsøget på at finde noget sjovt. Sidst på eftermiddagen kom der så en melding på Lille Fluesnapper rst. ved Ellekrattet, så vi drog hastigt hertil. Ganske rigtigt rastede her en Lille Fluesnapper og vi fik både set den meget godt, og hørt et spædt enstavelses kald der lød lidt som når man trykker på en badeand. Jeg har senere erfaret at det må være halvdelen af cykelpumpe-kaldet! Det mest normale kald man hører i felten, er den lange tørre trille lidt ligesom Halemejse.

Fredag startede ligeledes på Grenen, hvor KRN og jeg havde meldt os som officielle guider. Dette tog noget af obstiden, men der var ikke særligt mange mennesker ud over de normale ornitter. Det første jeg fandt var således Karl Erik Kristensens briller, som på mystisk vis havde gemt sig godt i klitterne i forbindelse med en telefonsamtale... Efterfølgende spillede jeg totalt KBC ud ved at give ham kaffen, mens jeg selv obsede. Her fik jeg så øje på en indtrækkende Kærhøg, og jeg siger til KBC. "Hov... Kenneth... her kommer sgu en Kærhøg....den ser sgu spændende ud!". Jeg prøver at guide frem til hvor jeg har fundet den, ud fra diverse coastere m.v. Kenneth siger så i en henslængt bemærkning at jeg skal huske at melde den, så jeg råber alt hvad jeg kan "Kærhøg! Der er en Kærhøg på vej". Jeg ville gerne være helt sikker inden jeg meldte videre på den, og da den er kommet lidt tættere på, ser jeg undervingen godt og begynder at kunne ane halskrave på fuglen. Derfor råber jeg "Steppehøg!" Så alle er klar over, at den er på vej. Vi ser den efterfølgende rigtigt godt, mens den småraster ved Grenen inden sydtræk, for igen at komme et smut forbi Grenen. Fedt med en ny ædelart!! Den kunne bestemmes til en 2cy hun, da den havde mørkt øje....

 
Steppehøg 2cy hun, Grenen d 26/5 2006 - Foto: Silas Olofson Steppehøg 2cy hun, Grenen d 26/5 2006 - Foto: Silas Olofson Sort Stork, Grenen d 27/5 2006 - Foto: Silas Olofson

Det lykkedes Silas Olofson at få dette billede af Steppehøgen over Grenen, se her (Netfugl).

Resten af fredagen, gik med at cruise rundt, og om aftenen blev der holdt grill fest i Batteriskoven. Det var hyggeligt, men også vådt, så vi var ikke de første på morgenobsen om lørdagen. Da vi endeligt var kommet derud, og ville kratluske ved Ellekrattet, blev vi ringet op af Karl Erik Kristensen, der sad på Flagbakken. Han meldte om en Sort Stork på trækforsøg, så vi ilede til en klittop ved Ellekrattet, for at være klar til Storken. Vi fik den omsider fundet, og kunne betragte den i lang tid på nær hold. Det var en rigtig fed oplevelse, og et værdigt punktum for en ganske udmærket Fuglefestival med nogle fede fugle.

Det lykkedes også her for Silas Olofson at få fuglen i kassen, se her (Netfugl).

_______________________________________________________________________________________

Søndag d. 14/5: Rødstrubet Piber, Jersore, Fyn

Da ringmærkningskurset i Blåvand blev afsluttet ved en hård nordvestenvind, besluttede Thomas Buus, Stefan Skårup Lund og jeg, at vi ville give Rødstrubet Piber ved Jersore en chance. Vi manglede den alle som art, men vi ville nok ikke have kørt helt til fyn hvis ikke det var for 2 fugle i sommerdragt.

Jeg har altid dømt om at se den i sommerdragt, og frygtede at min første obs. herhjemme ville blive en trækkende fugl. Sådan blev det heldigvis ikke, men det holdt hårdt!

Da vi ankom til lokaliteten efter ca. 1,5 times køretur, blæste det fortsat pænt fra nordvest. Vi gav os til at lytte og kigge efter de to fugle, men trods 45 minutters intensiv eftersøgning, var der ikke noget spor af dem. Noget så frustrerende og TBN havde allerede givet op.

Pludselig komme en piber trækkende forbi mig på kort afstand, og den giver det karakteristiske kald "spiiih". Jeg råber "HOV" til Thomas, der også har øje på den, og vi kan nu følge den et kort stykke mens den udbryder to nye kald og derefter går over i sang! Den styrtdykker ned i græsset, og er så væk de næste 45 minutter til stor frustration for især Stefan! Heldigvis finder jeg den stående på jorden kun 25 meter fra os, og vi kunne nyde denne smukke piber i 5 minutter! Klasseobs af en kanonflot fugl...

Rødstrubet piber ad han, Jersore Fyn d. 14/5 2006

Rødstrubet piber ad han, Jersore Fyn d. 14/5 2006

Rødstrubet piber ad han, Jersore Fyn d. 14/5 2006

Se flere billeder i galleriet her.

_______________________________________________________________________________________

Fredag d. 12/5 - lørdag d. 13/5: Ringmærkningskursus i Blåvand

Dagenes ringmærknings highlights blev: Husskade 1, Landsvale 1, Broget Fluesnapper 3, Rødstjerter, Tornsangere, Gærdesangere, Løvsangere, Solsort, Bogfinke, Rørspurv, Grønirisk, Lille gråsisken, Jernspurv, Havesanger m.v. Kurset var meget professionelt sat sammen, med foredrag og praktiske øvelser, så arrangørerne skal have stor ros. Det var primært Jens Hjerrild der stod for arrangementet, men det skete i samarbejde med Jens Muff og Henning Ettrup. Endvidere holdt Jesper Johannes Madsen fra ZMUC foredrag om ringmærkning set fra et videnskabeligt synspunkt. Se udvalgte billeder fra kurset: Husskade, Landsvale, Rødstjert.

Foruden alt det praktiske, var det sociale ligeså vellykket med hyggelig fællesspisning, så herfra skal lyde en tak for et godt arrangement, der trods nordvestenvind alligevel gav nogle gode oplevelser.

_______________________________________________________________________________________

Torsdag d. 11/5: Start på Ringmærkningskursus i Blåvand

Klokken slog 17 og efter en hektisk tur hjem fra SDU, var jeg endelig klar til at begive mig mod Blåvand sammen med Thomas Buus Nielsen, for at deltage i et 3-dages kursus i teoretisk og praktisk ringmærkning. På vejen mod Blåvand gjorde vi holdt ved Skjern Enge med det primære mål at se Pomeransfugl, og det krævede en relativt stor indsats at finde de 7 fugle der var meldt tidligere på ugen. Vi havde rent faktisk været alle gode marker igennem én gang, men det var åbenbart alligevel lykkedes dem at skjule sig i første omgang! De blev noteret og nydt på en rimelig afstand inden de uheldigvis fløj lidt længere væk.

Efter at have nydt Pomserne, tog vil til Hestholm, først ved P-pladsen, tårnet og siden Lønborggård. Der rastede ca. 40 dværgmåger, og godt 150 brushøns men det var 5 skestorke der var den bedste oplevelse. Der var ikke særligt mange vadefugle, og det skyldes nok det pæne vejr der har hærget landet det sidste stykke tid.

Vi fortsatte til Nr. Nebel kebab og pizza grill, hvor stemningen blev noget trykket hos personalet da Randers bragte sig i spidsen i den forlængede spilletid i årets pokalfinale. En lidt pudsig oplevelse, men en god pizza! Det blev således lidt sent inden vi indfandt os på Blåvand Fuglestation, og det var lidt ligesom at komme hjem selvom forholdene er blevet lidt mere moderne siden mit ophold i 2002. Efter lidt snakken med Jens Hjerrild Hansen og et par øvrige deltagere i kurset, indtog vi "massegraven", for vi skulle jo tidligt op.

_______________________________________________________________________________________

Fredag d. 28/4: Tillykke til Alex

Siden her er ikke blevet opdateret i meget lang tid efterhånden, men der skal jo også være en anledning til at gøre det. Når man nu ikke selv får set nogle fugle, kan man ønske dem tillykke som skummer fløden: Tillykke til Alex Sand Frich med en ny ædelart i form af en Citronvipstjert han tf, Grenen, Skagen. Det vækker minde til den smukke fugl der opholdt sig ved Nordladen på Værnengene d. 1. maj 2001, se her.

Det er blevet til en del årsarter på det seneste selvom aktiviteten har været sat noget i bero pga. arbejde, årsrapport m.v. Håber snart at få afsluttet nogle projekter, så der bliver lidt mere tid til fuglene igen. De seneste årsarter der er tilføjet er Rød Glente (27/4), Stor Kobbersneppe, Gul Vipstjert, Rødstjert, Klyde, Mudderklire, Atlingand, Brushane, Hvidklire (alle 23/4).

Uden for den ornitologiske verden er der også sket nogle store ting. Den 9-13. april var Rina, Louise og jeg i London med det formål at lege turister og besøge Jens der havde taget turen fra Southampton. Det var nogle særdeles hyggelige dage, hvor vi fik prøvesmagt Guiness på "The Brewmaster" ved Leicester Square, set Sct. Pauls, Big Ben, Parliament, Covent Garden, Tower of London, Tower Bridge m.v. Desuden fik vi travet Oxford Street tynd for at finde en Disney-store og slidt skinnerne blanke i Underground. Vi boede på Alhambra Hotel ved Kings Cross, hvilket varmt kan anbefales da det er relativt billigt ( £50 for et dobbeltværelse med bad) og det ligger meget centralt.

Spændingen i årets Champions League steg yderligere da Arsenal på hjemmebanen Highbury skulle spille den sidste europæiske kamp her mod Villarreal d. 19. april. Igen viste "The Gunners" klassen, og hev en 1-0 sejr hjem. Sejren burde dog have været meget større, idet Arsenal helt ufortjent fik underkendt et mål i en kamp hvor dommeren var stinkende ringe. Man kunne begynde at øjne chancen for en finaleplads, selvom 1-0 langt fra var særligt komfortabelt i forhold til de 3 eller 4-0 de burde have vundet.

Returkampen i Villarreel var d. 25. april. Det skulle vise sig at blive en uhyggelig kamp, hvor Villarreal havde presset Arsenal totalt i bund, og vi viste intet spil frem af banen. Det lykkedes helt mirakuløst at holde buret rent for 10. kamp i træk, men kun takket været en velspillende Jens Lehmann der reddede et straffe fra Juan Riquelme 1 minut før tid! Det var for spændende og måske også ufortjent, but who cares.... We are in the FINAL! Up the Gooners... Læs mere om kampen her.

_______________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 28/3: Opdatering

Foråret vil åbenbart ikke komme selvom der har været nogle spæde tegn rundt omkring. Så den første Hvide Vipstjert fredag, og mandag havde Svend Erik Petersen årets første Digesvale (der var i Jyllandsposten en time efter den blev meldt ud på Dofcall). De triste dage kan heldigvis anvendes til andre formål, så arbejdet har været koncentreret om årsrapport 2005, planlægning af kommende møder og ture samt opdatering af denne hjemmeside. De senest opdaterede sider er oplevelser for hele 2004 samt lidt tilføjelser til 2005, så begge sider er helt ajour. Desuden har jeg fået fremskaffet et billede af "Bird of the year" - 1998 (venligst udlånt af Henrik Knudsen). Billedet kan ses her.

_______________________________________________________________________________________

Fredag d. 17/3: Perleugle, Tved Klitplantage

Efter et fejlslagent forsøg på at twitche Perleuglen ved Tved Klitplantage i onsdags, var tiden moden til endnu et forsøg da vejret så meget lovende ud. Det første forsøg var en farce uden lige... vejret var ikke særligt overbevisende, overskyet med en kold nordøstlig vind og en øredøvende larm fra diverse jakker, snakken, hosten, snøften, nysen, prusten, prutten, termoflasker, vandren rundt i knust is foruden larmen fra biler på hovedvejen. Som et desperat forsøg, blev uglen forsøgt lokket i gang med en laptop, og det lykkedes vist for de fleste at få hørt et eller andet. Jeg stod selv så uheldigt at jeg ikke kunne dechifrere hvad der var laptop, og hvad der var natur. En særdeles gusten oplevelse, som jeg ikke kunne bruge til noget, og jo: Kløerne kommer frem på sådan en aften! Normalt er jeg ganske rolig af natur, men jeg kan ikke fatte at så mange mennesker kan være så tankeløse, når der skal lyttes efter fugle. Jeg har derfor udarbejdet et kodeks, der kan være nyttig at følge når man er i naturen:

  • Køb da for guds skyld (men lige så meget din egen) en lydløs jakke! Hvordan kan man få sig selv til at købe noget der skræmmer fuglene væk med 120 dB?

  • Tag IKKE børn med i felten. Ligegyldig hvor søde de små poder kan være, så er det nytteløst i felten, og det ødelægger andres totaloplevelse.

  • Tag varmt tøj på, så du ikke skal vandre rundt til gene for alle andre. Hvis du er så tankeløs ikke at være ordentligt forberedt, så tag hjem hvis du ikke kan klare mosten og sidde/stå stille!

  • Mobilen er vi alle blevet afhængige af, men sæt den dog på lydløs! Er dine opkald vigtigere end andres mulighed for en naturoplevelse?

  • Skal du hoste eller nyse, så lad være. Det larmer som ind i h.... tag det som en mand og bid smerten i dig.

  • Alt snakken skal holdes til et minimum, og højlydt latter er at henføre til samme kategori som en højlydt mobiltelefon!

Jeg selv har sandelig også overtrådt flere af ovenstående punkter i mit eget kodeks, men jeg søger at holde det til et minimum, og ikke i den grad der blev konstateret onsdag d. 15/3 i det nordjyske.

Tilbage til succesen i stedet. Det blev en utrolig smuk stjerneklar aften, men takterne fra onsdag blev desværre toneangivende på starten af aftenen. På et tidspunkt synes jeg at jeg hører den meget svagt i en nordvestlig retning, og OZG reagerede på samme lyd. Vi beslutter os for at bryde ud af den knitrende, hostende forsamling, og går derfor sammen med LHH og STA mod vest ad skovvejen forbi plantørboligen. Her hører vi den så igen, langt tydeligere men dog stadig langt væk i en nordvestlig retning - helt klart Perleugle! Vi er ellevilde over at det endelig lykkedes, og det tuder meget aktivt. 

 
Vi fortsætter efterfølgende langs skovvejen, og ca. 500 m fra det oprindelige startsted, får vi de bedste oplevelser med den tudende ugle og en flot flot stjerneklar aften. Som del af totaloplevelsen var der således hevet flere af de generende ting ud af ligningen: Larmen fra jakker, børn, hosten, biler på hovedvejen. Derfor blev det alligevel en totalt fed oplevelse, der kunne deles med vennerne i felten OZG, LHH som jeg var kørt med, KRN, KBC, STA m.fl. Vinteren 2005/06 blev således et uovertruffen ugleår for mit vedkommende med arter som Høgeugle, Spurveugle og slutteligt Perleugle som den sidste ugleart i rækken.

KBC, LHH og OZG, Tved d. 17/3 2006

_______________________________________________________________________________________

Søndag d. 12/3: Spurveugle, Frederiksdal og Ringnæbbet Måge, Volvo i Nærum!

På den igen! Jeg har længe ønsket at se Spurveugle, så gik nærmest i selvsving da meldingen tikkede ind lørdag middag. Telefonen glødede i et væk, men tiden gik så jeg måtte indse at søndag så mere fordelagtig ud. Der kunne således også kombineres med Ringnæbbet måge ved Nærum og Øko-lærken ved Staunings Ø, selvom den ikke var set i en uge. Jeg fik stablet et hold på benene der bestod af Klaus Kevin fra Ringkøbing, Gerner Majlandt fra Skive og Stinne Åstrup fra Viborg. Der var afgang fra Herning ca. kl. 04.00, og foran var der en ca. 4 timers køretur, men i gode vejrforhold. En halv times tid fra målet Frederiksdal, provianterede vi hos Shell, og vi røg op i det røde felt da uglen blev meldt pp. og Gerner +morgenmad sad fast i en stor kø! Med GPS navigation og kyndig kortlæsning, samt konferering med observatører, havnede vi i den forkerte ende af Kulhusvej.... men sådan kan det gå, og da forskellen i gåafstand var vurderet til 1 km. kastede vi drivankeret og gav os på vej.

Gåturen var bestemt overkommelig, og til vores held sad Spurveuglen rigtigt fint den næste halve times tid. Jeg fik taget lidt dogmefotos, der langt fra kan hamle op med de hardcore fotografers (se her). Uglen forsvandt og blev først set kortvarigt godt en times tid efter, hvilket blev det sidste vi så til den. Ventetiden blev brugt til (foruden obs.) at snakke med venner og bekendte, og som altid er det en fornøjelse at møde Lennart Pedersen når man nu har krydset den store bro. Det gav eksempelvis yderligere en årsart i form af Sortspætte.

 

Spurveugle, Frederiksdal Storskov d. 12/3 2006

Spurveugle, Frederiksdal Storskov d. 12/3 2006

Klaus Kevin og Gerner Majlandt, Frederiksdal

Efter den store succes med uglen, fortsatte vi til Nærum for at kigge efter den Ringnæbbede måge. Vi startede ud ved gadekæret, for at konstatere, at der kun var få måger. Vi snakkede om at køre til Skodsborgvej, hvor den også var set, men vurderede at det var bedst at blive ved gadekæret lidt. Så kom meldingen fra netop Skodsborgvej, så nu gik den vilde jagt! Vi kørte derop til boligområdet, og der var minus måger... vi gik rundt i en halv time, og besluttede derefter at køre tilbage til gadekæret. Vi blev snart lokalkendt, og da vi netop var ankommet fik vi kontraordre - nu skulle vi til Volvo! Det havde nok været nemmere bare at tage til USA med det samme, i stedet for det vilde ræs i downtown Nærum. Her stod vi så på en parkeringsplads over for Volvo i Nærum og smed brød.... det virkede helt absurd, men ikke desto mindre dukkede den Ringnæbbede måge op, og vi så det kanon godt. Gerner fik nogle rigtigt gode fotos, der kan ses her.

Det lykkedes Gerner Majlandt at få taget flere klassefotos da den Ringnæbbede måge endeligt dukkede op. Billederne kan ses her.

Øvrige billeder af mågen kan ses her.

 

Ringnæbbet måge 2cy, Nærum d. 12/3 2006

Foto: Copyright 2006 © Gerner Majlandt - gmfoto.dk

Der fodres måger på P-pladsen ved Volvo i Nærum!

Klaus Kevin og Stinne Aastrup venter tålmodigt på Ringnæbbet Måge

Vi sluttede af ved Stauning Ø, men opgav eftersøgningen da lokaliteten i forvejen var blevet travet tynd, og vi mødte finderen af fuglen, der salv havde givet den et forsøg. Det skulle dog ikke ødelægge helhedsindtrykket af en utrolig god dag på Sjælland med utroligt flot vejr og nogle virkeligt fede fugle!

Det skal lige nævnes at Stinne Åstrup måske skal overveje, hvor hun skal betale kommuneskat, idet det er anden weekend i træk at Stinne krydser Storebælt for at twitche!

_______________________________________________________________________________________

Lørdag d. 11/3: opdatering af sektion med billeder fra Arsenal vs. Bolton

Så er billederne fra kampen i Premier League Arsenal - Bolton blevet uploadet og kan ses her. Det er hensigten at der senere bliver tilføjet lidt historie til billederne, når tiden tillader det. Det var en kæmpe oplevelse igen at være på Highbury, især når det nu er sidste sæson at Arsenal har hjemmebane der. 

 

_______________________________________________________________________________________

Lørdag d. 4/3: Skjern Enge, Klægbanken, Bøvling Klit, Vest Stadil Fjord

Endelig blev der tid til at komme lidt ud igen, denne gang sammen med Morten Sørensen, Esbjerg og Klaus Kevin Kristensen, Ringkøbing. Vi startede ud med Havørn 1 juv. (2k) på Skjern Enge, men det blev stort set også det eneste foruden en bidende kold vind og et velfortjent rundstykke med tilhørende kaffe. Der raster fortsat mange gæs og svaner på Skjern Enge, og disse blev scannet for diverse afvigelser inden turen fortsatte til Halby og Klægbanken. På isen syd for Klægbanken fandt MoS dagens anden Havørn, der ligeledes var en juvenil fugl, og netop som vi var ved at forlade stedet fandt KKK en Mosehornugle der rastede i et fyrretræ. Det er 3. vinter i træk, at der raster Mosehornugle i træerne ved Halby, men denne gang er raste træet placeret lidt længere østpå efter opførelsen af Gjesings sommerhus har reduceret i egnede træer.

Vi begav os videre mod Vest Stadil Fjord, men efter et lille mågetjek syd for Kloster, blev planerne ændret til Bøvling Klit. EE og JB havde nemlig genfundet Jagtfalken, der har rastet i området siden oktober (on-off), og efter sigende havde den slået en Lysbuget knortegås, som den fortærede i vejsiden! Vi begav os hastigt nordpå, men i vores iver opdagede vi JB´s bil for sent til at holde ind. Da vi endelig fik hold på bilen var det netop ud for den rastende Jagtfalk, der sad på en pæl kun 100 meter fra bilen - heldig har man lov at være. Efter at have studeret generaldirektøren i 15 minutter lettede den og fløj tilbage til byttet ved 36 km pælen. Herefter kunne vi se et fantastisk sceneri, hvor den unge Jagtfalk plukkede knortegåsen kun ca. 270 meter fra os. Hver gang der kom en bil, lettede falken og fløj lige ud foran den, så den nær var blevet påkørt flere gange. Ubetinget den bedste Jagtfalke oplevelse indtil nu!

Efter at have nydt generaldirektøren, begav vi os til Thorsminde og herefter Vest Stadil Fjord, men begyndende snestorm lagde en dæmper på resten af turen. Det blev dog til en Isfugl ved stryget på Skelmosevej inden turen atter gik østover. Alt i alt blev det en ganske fin dag med få men fede fugle, og en oplevelse i verdensklasse.

_______________________________________________________________________________________

Søndag d. 19/2: Ørnetur, Ringkøbing Fjord

Husk at jeg har en ørnetur med start ved Velling Kirke kl. 10, hvorefter turen går til Klægbanken og Skjern Enge i privatbiler. Turens varighed er ca. 3 timer afhængig af vejret og fuglene. Der huserer i øjeblikket en havørn i området vest for Lønborgvejen, så chancerne for at se ørn er der. Såfremt du har eventuelle spørgsmål er du velkommen til at kontakte mig på 23608989. 

Resultatet af turen:

Dårlig sigt til Klægbanken gjorde at første stop på turen blev Pumpestation Nord på Skjern Enge. Efter at have obset i lidt over en time lykkedes det at finde en 2k+ havørn, der trak nordvest forbi de godt 70 tålmodige folk, der havde trodset det lidt gustne vejr. Ventetiden var dog blevet brugt på et finde en adult Vandrefalk, en Fjeldvåge, Stor Tornskade, Blå Kærhøg samt mange svaner, viber og gæs. Turen fortsatte til Hestholm tårnet på Lønborgvejen, hvilket gav en flot 2k Vandrefalk der jagede over Vesterenge. Andelen af DOF-medlemmer var ca. 20% og folk var meget gode til at hjælpe hinanden undervejs. Jeg håber, men fornemmer også at mange fik en stor oplevelse med at se en ørn i den danske natur.

Efter den officielle del af turen, fortsatte ledelsen til Klægbanken, idet sigten nu var blevet bedre. Her fandt vi straks 2 unge havørne, og sandelig om vi ikke via Ole Amstrup, blev adviseret om endnu en (en adult) ved Stauning, som trak i vores retning. Således kom den adulte Havørn trækkende forbi kun 6 observatører, der kunne nyde den på kun 75 meters afstand - "purely breathtaking moment". Der huserer således mindst 3 havørne i området.

Turen blev fotodokumenteret ved TV-Midt/Vest, og indslaget kan ses her.

Der skal slutteligt lyde en stor tak til Jens Ballegaard og Karl Erik Kristensen, der begge bistod ved afholdelse af den succesfulde tur.

_______________________________________________________________________________________

Lørdag d. 11/2: Arsenal vs. Bolton

Endelig lykkedes det igen at komme til Highbury på et sidste øjebliks afbud. Sidste gang jeg satte mine ben på det stadion var i 1997 hvor Arsenal spillede 1-1 mod Blackburn Rovers. Derfor var det enormt heldigt at Finn Bjerrum fra Esbjerg pludselig stod med 2 billetter i overskud i denne sæson, der er Arsenals sidste på Highbury inden Emirates Stadium med plads til 60.000 tilskuere tages i brug, se her. Læs snart mere om hele turen her og se flere billeder her.

_______________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 31/1: Update

Grundet overarbejde er det ikke blevet til så meget opdatering det sidste stykke tid, og da projektet Årsrapport 2005 for Ringkøbing Amt ligeledes er sat i værk, er flere af sidens små sub-projekter sat lidt i bero. Galleriet er endeligt blevet opdateret, så sektionerne 1993 - 2004, Uge 41 samt Artsliste er de resterende sorte huller. Såfremt du sidder inde med kommentarer eller anvendelig ideer er du meget velkommen til at kontakte undertegnede jf. under Om Ulf Eschou Møller.

På fuglefrontet har det også stået lidt stille siden d. 7/1, men det er dog blevet til en enkelt tur d. 21/1 (royal barnedåb gav en oplagt chance), hvilket gav årsarter som Blå Kærhøg, Isfugl, Snespurv m.v. De næste weekender er også noget ophængt, men måske er der en spinkel chance for at man skulle tage op og lede efter den Sortstrubede Drossel der blev obset ved Dagbjerg, Viborg senest d. 31/12 (dvs. for en hel måned siden!), jf. her og se billeder her.

_______________________________________________________________________________________

Lørdag d. 7/1: Amerikansk Pibeand, Thorsminde Havn

Torsdag d. 5/1 fandt Ole Amstrup en Amerikansk Pibeand i Thorsminde Havn umiddelbart vest for slusen. Som udgangspunkt lyder det mærkeligt med en Amerikansk Pibeand i havnen som den eneste svømmeand, men hvis det havde været en almindelig pibeand, havde man nok bare trukket lidt på skuldrene og tænkt at det var et lidt sært sted for en pibeand, og så kørt videre. Fjorden var frosset til i perioden, hvor den Amerikanske Pibeand rastede i havnen, så der er nok ikke nogen tvivl om at den har været presset, og den var en anelse sky når forbipasserende kom for tæt på.

Jeg kunne først tage derop om lørdagen grundet arbejde, men glædede mig til at få genopfrisket arten, som jeg kun havde set én gang før (Fanø d. 11/3 2000). Det var således en oplagt chance for en ny amtsart for mit vedkommende. Vi ankom ca. 11.45 hvor fuglen netop blev meldt ud fra havnen, og vi så.... et tomt havnebassin! Jeg ringede til GM der havde meldt fuglen ud, og det viste sig at den var taget på udflugt. Vi gik mod indsejlingen for at se om den lå længere ude, men det varede ikke længe inden GM pr. telefon oplyste os om at anden nu var "pp". Vi gik tilbage til bilen og nød den Amerikanske Pibeand i knap 45 min. før vi igen begav os sydpå. Det lykkedes mig at tage et par dogmefotos af anden, under svære forhold. For det første var der ikke meget lys at fotografere i, og for det andet rystede mine hænder som en ekstremt parkinson tilfælde. Det var simpelthen hundekoldt og mine stivfrosne fingre kunne overhovedet ikke betjene kameraet. Heldigvis var der andre toptunede fotografer tilstede, der fik taget nogle piv-gode fotos af den sjældne and. Det var landets ca. 26. fund og Ringkøbing Amts ca. 9 fund. OA har fundet hele 4!! Læs mere her.

 

Amerikansk Pibeand ad han, Thorsminde Havn d. 7/1 2006

Amerikansk Pibeand ad han, Thorsminde Havn d. 7/1 2006

Amerikansk Pibeand ad han, Thorsminde Havn d. 7/1 2006

Se fotos af den Amerikanske Pibeand fra Thorsminde her og her.

_______________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 3/1: Østlig Kalanderlærke, Staunings Ø, Køge

Det nye år skulle ikke blive ret gammelt før der igen blev lavet ny art for landet! En virkelig giga chokmelding, omend arten var ventet som ny art for landet (jeg har den eksempelvis med på min tip 13 ;-) Dofcallen lød på: 

"søn + man 15.20- Østligkalanderlærke rst stauningsø cgj* jae 28760914 mkh jhc skatj via ans"

Jeg var så heldig at have læseferie op til min 6 timers skriftlige eksamen i erhvervsret, så for at få dulmet nerverne tog jeg af sted mod Køge, for man skal jo være velforberedt. Vækkeuret ringede kl. 02.45, idet jeg havde lovet Karl Erik Kristensen "morgen"-vækning, og vi mødtes i Herning kl. 04.00 hvor vi sammen med Allan Kjær Villesen begav os mod Give hvor Ole Amstrup ventede som sidste mand. Som 4-bande begav vi os mod Køge Bugt, og det skulle vise sig at vi var i god tid, da det var knap så tåget som først antaget. Vi plyndrede en bager på Køgevejen og fik fundet parkeringspladsen ved Jersey Strand og Staunings Ø. Der blev ved med at dukke folk op, så vi begyndte så småt at gå ud mod sydspidsen af Staunings Ø for at få en god plads inden det blev rigtigt lyst. Vi var dog ikke nået helt derud inden gruppen af ornitter på spidsen stod og kikkede noget intenst i vores retning! Sandelig om fuglen ikke allerede var genfundet, inden vi overhovedet var kommet ordentligt på plads. Det næste stykke tid var "Stauning og Kaos" som KEK udtrykte det, idet alle stod på nakkerne af hinanden og skubbede, maste, vrissede m.v. Jo bølgerne og temperamenterne gik sandeligt højt i de hektiske minutter, og det gavner jo ikke ligefrem, at man glemte at tage sine vitaminer som barn med kun 180 cm til følge. Det lykkedes dog at se en bevægelse og en klat fugl der fløj væk.... ærgeligt. Heldigvis vendte den Østlige Kalanderlærke tilbage til arnestedet, og denne gang lykkedes det for alle at få set fuglen godt, idet der var opnået kollektiv enighed om at holde afstand og vente. Erfaringerne viser at det er en god taktik, og således også denne gang. Glæden var stor blandt de ca. 150 ornitter der var tilstede, og jeg kan ikke huske et større twitch i Danmark. Vi observerede fuglen fint og fik set alle kendetegn, og det var en fed oplevelse at se dette monster af en lærke, der ser så meget mere ond og gusten ud end vore hjemlige lærkearter. Jeg fik taget nogle stemningbilleder fra "Pølsen" og Staunings Ø, men desværre ikke af fuglen, idet jeg brugte tiden på at se på kræet. Sådan er det jo at være feltornitolog fremfor fotograf.

 

Det anbefales på det kraftigste at man ser nedenstående klassefotos af den Østlige Kalanderlærke:

 
Ole Krogh Kent Olsen / Calliope Consult Jakob Dall Jens Eriksen
foto 1, foto 2, foto 3, foto 4, foto 5 foto 1, foto 2, foto 3 foto 1 foto 1

Billederne er alle beskyttet af copyright

Læs mere om fundet af den Østlige Kalanderlærke her

 

Copyright 2005-2010 © Ulf Eschou Møller