Home                                  Galleri                                  Artsliste                                  Artikler & Links                                  Uge 41
 

Om siden

Om Ulf Eschou Møller

Galleri

Artsliste

Artikler & Links

Uge 41

Ørkenstenpikker

Fugle oplevelser:

 

 

 

Fugle i 2005

Lørdag d. 31/12: Status for året der gik

Året bød på virkeligt mange store fugleoplevelser, og det blev til hele 9 nye arter, hvoraf de fleste var ekstremt sjældne. I kronologisk rækkefølge blev det: Landets 11. fund af Langnæbbet Sneppeklire på Rømø, 2. fund af Blå Glente i Skagen, 1. fund af Gulgrå Værling i Skagen, 2. fund af Tyknæbbet Dværgryle ved Sneum, 1. fund af Sardinsk Sanger i Skagen, 3. fund i Ringkøbing Amt af Dværgværling i Hvide Sande, 6. fund af Nonnestenpikker ved Vilslev Enge, 2. fund af Isabellastenpikker på Nyeng, og som den sidste på falderebet Høgeugle ved Hjardemål. 

Derudover bød 2005 på gensyn med fede arter som Hærfugl ved Klegod, Sort Glente ved Vest Stadil Fjord, selvfund af Hortulan ved Nr. Lyngvig, 2 Stylteløbere ved Vest Stadil Fjord, 2 Sibiriske Tundrahjejler ved Emmerlev Klev, min 3. obs af Kohejre i Danmark på Skjern Enge, 3 Lunder i Vejle Havn, Storpiber ved Langerhuse, Ørkenstenpikker, Rødhalset Gås samt 2 Grønlandske Blisgæs (selvfund) ved Vest Stadil Fjord, selvfund af Brun Løvsanger ved Nr. Lyngvig og weekenden efter Jagtfalk ved Bøvling Klit.

Hvilke oplevelser der har været de største i 2005 er næsten umuligt at sige, med så mange ekstreme fede oplevelser. Den Blå Glente "Bente" var dog en der tog mange kegler, både fordi den er ekstremt flot, men også fordi vi så den give ekstrem flyveopvisning. Uge 41 blev igen i år en helt igennem fed fugleoplevelse, og det er sjældent at man kan være "høj" i en hel uge! Vi fik selv fundet flere fede arter som Dværgværling (ASF), Turteldue (ABB), Storpiber (EE) og Thorshane (LP), men derudover blev det til de to sjældne stenpikkere som anført ovenfor. Tiden, roen, socialt samvær og ikke mindst fuglene er i højsædet hele denne uge, så Uge 41 er altid en stor oplevelse. Den 30. oktober blev en helt magisk dag ved Vest Stadil Fjord med Ørkenstenpikkeren, Rødhalset Gås og jeg fandt selv 2 Grønlandske Blisgæs på denne smukke dag. Weekenden efter slog jeg til igen ved at finde en Brun Løvsanger i fællesskab med Erik Enevoldsen, og det er jo altid fedt at finde en SU-art (der blev godkendt kun én måned efter fundet af fuglen!). At året skulle rundes af med en Høgeugle, var lige i min boldgade. Netop uglerne har jeg det lidt svært med, så det var giga at kunne stå kun 5 meter fra en så fed fugl.

Den største oplevelse af dem alle skal dog findes uden for den sædvanlige ornitologiske verden, idet jeg blev gift med Louise den 27. august, og der skal lyde en stor tak til alle dem der var med til at gøre denne dag mindeværdig.

Slutteligt vil jeg ønske alle et godt og fuglerigt nytår!     /UEM

_______________________________________________________________________________________

Søndag d. 18/12: Høgeugle, Hjardemål, Thy.

Jeg var taget til Århus for at holde julefrokost med de gamle krigere fra Varde, de gamle traditioner skal jo holdes i hævd i julemåneden. Desværre var jeg kommet af sted med en telefon der var ved at være på pumperne hvad angår strøm, og af samme grund var den slukket det meste af tiden. Det er jo altid hårdt for en fuglekikker når kontakten med omverdenen ryger sig en tur. Julefrokosten var ikke specielt våd, idet vi koncentrerede os om at spillede poker indtil kl. 04.30. Vågnede den næste morgen ved 9-tiden og kontrollerede lige en gang om der var meldinger, men da det ikke var tilfældet vendte jeg mig om på den anden side. Klokken ca. 11 vågnede jeg igen, og tog lige et ekstra check..... SÅ blev jeg vågen med ét slag. Jeg ringede straks til mine forældres mobil, og til et kæmpe svineheld var de på besøg hos min onkel i Mårslet umiddelbart syd for Århus. De hentede mig 40 min. senere, og turen gik mod nordvest i løven (Peugeot) og med en frustrerende flad telefon. Jeg var således for det meste af tiden afskåret fra at kontakte de sædvanlige twitchere, og måtte derfor overlade dem til dofcall. 

Vi ankom ca. 14.20 og kunne derefter nyde den utroligt smukke Høgeugle på ned til 10 meter (ca. den dobbelte afstand af hvad fotograferne tillod sig). Da jeg var kommet af sted uden kikkert og scop, var det heldigt at den var så tillidsfuld! Heldigvis kunne vi nasse kik hos KKK og KBC. Hovedpersonen var fuldstændig ligeglad med fuglekikkernes tilstedeværelse, når først de nyankomne var registreret. Der skal herfra lyde en stor tak til "Maura", for det flotte fund. Efter at have nydt fuglen tog vi til skrænten ved Hanstholm Fyr og nød en Porse Guld fra Thisted Bryghus, inden turen gik sydover gennem det flotte Hansted Reservat.

Der kan ses klassebilleder af Høgeuglen her, her (Netfugl) og her (Gerner Majlandt). Se endvidere Thomas Buus´ billeder af Høgeuglen fra Hjardemål her.

_______________________________________________________________________________________

Torsdag d. 15/12: SU-afgørelse

Den Brune løvsanger fra Nr. Lyngvig er blevet godkendt af SU for perioden 6-16/11 2005. Den korrekte periode er dog ikke opdateret på Netfugl endnu, men det ventes gjort snart, se evt. her. Endvidere har jeg sendt to fund af Korttået Træløber fra Ringkøbing Amt til behandling i SU, men disse fund er stadig under behandling. Se evt. SU beskrivelserne her

_______________________________________________________________________________________

Lørdag d. 10/12: Update

Stilheden er ved at sænke sig fuglemæssigt men tiltager til gengæld i juletravlhed. Den seneste uge har budt på spredte Silkehaler, og et gensyn med årets oplevelser på mødet i Aulum d. 7/12. Højdepunktet er en Herning bonanza bestående af Kernebider, 3 Silkehaler og Sjagger på samme tid. De seneste opdateringer på siden omfatter tilføjelse af observation af Hortulan, afsnittet Om siden samt Om Ulf Eschou Møller. Sektionerne Uge 41 samt fugle oplevelser i årene 1993-2004 er under stadig udarbejdelse, idet forberedelserne til eksamen er begyndt at præge hverdagen.

_______________________________________________________________________________________

Mandag d. 28/11: Kjul Strand, Hirtshals

Om søndagen kom en melding som næsten alle fuglekikkere i Danmark havde ventet på: Præriemåge! Det var nok den mest ventede nye art for Danmark efter Plettet Mudderklire blev observeret i august, så det var med stor spænding at 80-100 twitchere havde indtaget stranden ved Kjul, Hirtshals. Det blev en meget lang og kold dag uden synet af den Nordamerikanske fætter, så vi måtte køre bundfrosne hjem... Det var trods alt en hyggelig dag, for man får en kærkommen lejlighed til at hilse på de ligesindede. Fuglen blev fundet af Lars Pedersen, der sidste år fandt en Bonapartemåge i Hirtshals Havn, så han får ryddet op i de Nordamerikanske måger. Dagen vil foruden det store præriedip og den ekstreme kulde, blive husket for Ole Amstrups kikkert (eller mangel på samme) der var af ældre dato, slidt og med et gammelt hvidt snørebånd som rem!

Der kan læses mere om fundet af Præriemåge her og ses billeder af Danmarks første her.

_______________________________________________________________________________________

Onsdag d. 16/11: Silkehale 200, Herning

Det blev noget af et Silkehale år, og på vej hjem fra Syddansk Universitet i Kolding, fandt jeg ca. 200 Silkehaler i Herning. Det er altid fedt at se Silkehaler, og så store flokke er bestemt ikke hverdagskost når man oprindeligt kommer fra Ringkøbing. Min store begejstring blev dog ikke delt af min kollega, men jeg skal nok få ham omvendt....

_______________________________________________________________________________________

Lørdag d. 12/11: Jagtfalk, Bøvling Klit

Tredje gang skulle blive lykkens gang for mit vedkommende, med falken på Bøvling Klit. Men det tog sandelig også sin tid, for Bo Daugaard og jeg ankom vel allerede ved 8.15 tiden og obsede indtil middag uden resultat. Rent faktisk havde vi opgivet foretagendet, og efter at have nydt synet af godt 35 dværgmåger i Thorsminde havn og fortæret en basse, begav vi os hjemad. Tankerne var så småt skudt ind på en 30-års fødselsdag jeg skulle til om aftenen, men det blev afbrudt af en opringning fra SSC. Vi vendte bilen, og tilbragte resten af eftermiddagen med at nyde synet af en ekstremt god Jagtfalk. Den blev set godt på jorden såvel som i flugten, og det var fedt at se denne prægtige falk i det flotte sceneri ved Bøvling Klit.

Bramgæs ved Bøvling Klit d. 12/11 2005

Jagtfalk 1cy, Bøvling Klit d. 12/11 2005

Der kan ses væsentligt bedre fotos af fuglen her, her og her

_______________________________________________________________________________________

Søndag d. 6/11: Brun løvsanger, Nr. Lyngvig Fyrhave

Denne søndag startede sent for mit vedkommende, men da de havde lovet god vind fra Sydvest, ville jeg give det en chance. Jeg begav mig af sted, blot for at konstatere at en træls finregn gav dårlig sigt, og da jeg mødte Erik Enevoldsen på returtræk, valgte jeg at køre med ham til fyrhaven. Jeg parkerede bilen på p-pladsen, og kæmpede mig i regnbukserne inden der skulle luskes. Idet jeg træder ud af bilen, hører jeg en serie på 3 hårde ”Teck”, men jeg tænkte ved mig selv at det nok var flagstangssnoren der piskede mod flagstangen, i den stride vind! Retningen var i hvert fald god nok, så det var jo nok ingenting…. Vi står på stien og kigger ind i haven, for der er lidt liv her med fuglekonger m.v. og pludselig begynder det igen at ”Teck”e, men denne gang fra hybenbuskene imellem os og kiosken. Jeg står og prøver at få den til at ”passe ind”, er det en underlig munk eller? Jeg kigger efter bevægelser, men fanger intet – frustrerende! Det bliver Erik der tager initiativet, og siger: ”Lyder den helt rigtigt den dér?” Erik ofrer sig, og begiver sig over mod kiosken, mens jeg bliver stående og har godt udsyn til haven. Pludselig flyver fuglen op, og jeg ser straks at den er brun. Ivrigt kaldende sætter den sig ved siden af en fuglekonge på den nederste synlige gren af et grantræ, kun lidt over hybenkrattene. Afstanden er vel ca. 10 meter, og jeg når desværre kun at se fuglen i ca. 3 sekunder, inden den igen dykker ned i det tætte hybenkrat. Jeg noterede mig, at det var en mørkebrun phyl i gransanger størrelse, med en lang smal gråhvid øjenbrynsstribe, gråhvid  smudsig underside og gump uden tydeligt gulstik, lyse  ben og ”almindeligt” næb ca. som gransanger. Jeg råber til Erik: ”Erik…. det er en Brun løvsanger!!!”…. hvortil Erik svarer: ”Ja, er det ikke?”. Efterfølgende ser vi ikke meget til fuglen selvom ca. 15 birdere gør en heroisk indsats, så det blev kun til korte glimt og så selvfølgelig kaldene.

Det er Ringkøbing Amt 3. fund og ca. det 38. i Danmark. Læs mere her og her

Billeder af Brun løvsanger på Netfugl her

Læs SU-beskrivelsen her  

UPDATE: Den Brune løvsanger blev genfundet søndag d. 13/11 af EE, samt OA og MJH. Den raster stadig i det nordøstlige hjørne af fyrhaven (ej nordkrattet), men er efter sigende stadig ekstremt skulky. Den er efterfølgende blevet twitchet af bl.a. TBN, KKK, CH, EC, HKC, Snygaard, KIM, UJE.

UPDATE: Bløvs blev set af OA og KKK sidst onsdag aften d. 16/11, hvorefter der kom en periode med frost.

_______________________________________________________________________________________

Søndag d. 30/10: Ørkenstenpikker 1hun, Vest Stadil Fjord

Denne dag vil helt sikkert gå over i historien, som dagen med Ørkenstenpikker, Rødhalset gås og 2 Grønlandske blisgæs! Det er sjældent at der er så meget "Bonanza"-tilstand ved Vest Stadil Fjord, men det fik Erik Enevoldsen og Alex Sand Frich lavet om på denne smukke oktober morgen. Der kan læses mere om denne pragtfulde dag og ses billeder her

_______________________________________________________________________________________

Torsdag d. 13/10: Isabellastenpikker 1k, Nyeng, Ho

Stenpikkernes uge var åbenbart ikke ovre, for en endnu større chokmelding kom torsdag middag. Efter en flot morgen med stort småfugletræk over yderste klitrække og en langt ude Thorshane, stod den på kratlusk ved Hvide Sande. Planerne blev dog ændret af Ole Amstrup der fortalte at Henrik Knudsen stod med en lys stenpikker i Blåvand.... De rigtige lokalpatrioter tænkte sig om en ekstra gang mens vi andre rent mentalt var rykket sydpå! Det varede lidt inden de første meldinger tikkede ind på mobilos:

"nyeng blåvand 12.30-12.55-? Sans ISABELLASTENPIKKER rast m. 2 alm stenpik HKn,HKR,SKAT" 

Det var Danmarks kun 2. fund af Isabellastenpikker, idet en endagsfugl fra Endelave i 1989 udgjorde landets første fund. Vi tog en fælles beslutning og samlede os 5 mand i Seat´en, og begav os sydpå mod Nyeng. 

Isabella kunne nydes på nær hold, med to almindelige Stenpikkere til sammenligning, så det var både pædagogisk og lærerigt. Et virkeligt flot fund, og et stort til lykke til HKn.
Se flere fotos:

Netfugl: her

Galleriet: her

Læs mere om fundet her

Isabellastenpikker han?, Nyeng 13/10 2005

_______________________________________________________________________________________

Onsdag d. 12/10: Storpiber trk S, Langerhuse

Vi i Lyngvigbanden havde besluttet, at nu ville vi lave noget grim (igen). Derfor besluttede vi at tage til Harboøre Tange for at kratluske langs banelegemet, og med morgentrækobs. ved Langerhuse. Vi stod derfor vanvittigt tidligt op denne dag, hvilket var ret hårdt oven på gårsdagens festivitas oven på oplevelserne med Nonnestenpikker. Vi ankom til Langerhuse, og der var godt gang i morgentrækket med et par dværgfalke, laplandsværlinger og alke (der ellers notorisk er min dødsart på Vestkysten). Pludselig hører Erik Enevoldsen noget grimt! Det varer ikke længe inden vi får hørt og set den store bøvsende piber trækkende syd i store buer!! Storpiberen lægger an til landing på stranden ca. 100 meter fra os, så vi jubler og pakker sagerne for at genfinde den på jorden... Men som det oftest går (lige efter bogen), er den bare sunket i jorden, og trods heftig eftersøgning ser eller hører vi ikke mere til den. Det er den første rigtige trækobservation jeg har haft med Storpiber, så den var fed at få i bogen. Tankerne gik dog endnu engang på KEK der altid har været notorisk uheldig med Storpiber, eks. med 5 dip alene ved Vest Stadil Fjord i 2003!

Efter succesoplevelsen med morgentrækket, gav vi os til at luske ved banelegemet nær Cheminova. Det gav rent ud sagt ingenting, så dagens næstbedste obs. blev nydt samtidig med frokosten ved Bovbjerg Fyr, idet an adult Vandrefalk trak lige forbi Erik og jeg på ca. 25 meters afstand. Det gik pænt stærkt....

_______________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 11/10: Nonnestenpikker 2k+ hun, Vilslev Enge

Efter et par dage med godt morgentræk, var det ikke med sindsro at UEM forlod banden for at tage til fotografen i Ringkøbing, med henblik på at udvælge bryllupsbilleder. Resten af banden tog til Fil Sø og var dermed i perfekt position til dagens chokmelding:

"tirs sandsyn nonnestenpik kl. 14.10- ? Rst mark v p-plads v diget vest f Vilslev MAB 40954563 via Heb"

Billeder blev valgt med omhu, mens efterfølgende møbelkøb hos Jysk i Ringkøbing var præget af et noget højere stresniveau! Banden var kørt, og UEM stod efterladt med en sol der faretruende nærmede sig horisonten... Det lykkedes at få lift med Klaus Kevin Kristensen der i overbevisende stil manøvrerede Citroën´en til Vilslev Enge. Nonnestenpikkeren kunne nydes i det fine aftenlys på forholdvis tæt hold, så aftenes rødvin kunne nydes med højt humør. LP og ABB måtte nøjes med et gensyn, mens den var ny art for ASF, EE og UEM.
Se flere fotos:

Netfugl: her, her, her, her og her

Galleriet: her

Nonnestenpikker 2k+ hun, rst. Vilslev Enge

_______________________________________________________________________________________

Søndag d. 9/10: Dværgværling, Hvide Sande ved Falckstationen

Efter en forholdsvis god havobs. fra morgenstunden med Mellemkjover og mange Suler der trak på klods hold, begav banden sig ud på kratlusk fra Lyngvig i nord til Haurvig i syd. Rent småfuglemæssigt var der ikke mange fugle i krattene, men bedst som man så småt er ved at opgive håbet rent mentalt, ja så vender billedet... Der skal jo kun en enkelt fugl til, for at gøre dagen uforglemmelig. Således blev det også denne søndag, hvor det lykkedes ASF at finde denne smukke Dværgværling, mens ABB fandt en Turteldue samme sted og der opstod nærmest en "Bonanza" lignende tilstand.

Fotoet er et panik "record-shot" taget med Nikon Coolpix 4500 gennem Leica Apo Televid. Klik for stort.

Læs mere om fundet af Dværgværlingen her

Se flere billeder af Dværgværlingen her

Dværgværling, Hvide Sande 10/10 2005

Fundet af Dværgværlingen førte til at en ny sjov tradition opstod i sommerhuset. Den der havde fundet dagens fugl fik den hædersfulde bordende (og "den gule førertrøje"), med tilhørende opvartning ved fri opskænkning af rødvin....

_______________________________________________________________________________________

Lørdag d. 8/10: Start på uge 41

Traditionen tro, starter en uges intensiv fuglekiggeri ved Nr. Lyngvig i Uge 41. Dette år deltager følgende personer: Alex Sand Frich, Alex B. Bühring, Lennart Petersen, Erik Enevoldsen og Ulf Eschou Møller der tilsammen udgør Lyngvigbanden. Udgangspunktet er et sommerhus ved Søndervig med mobil transport i form af LP´s blå Mercedes Vito samt en lejet Seat stationcar. Et varsel om den kommende uges ekstreme oplevelser, blev en gammel Sorthovedet måge i vinterdragt i Hvide Sande Havn, opdaget af EE. Fuglen kunne nydes på nær hold i det flotte aftenlys. Læs mere om ugens oplevelser her

_______________________________________________________________________________________

Lørdag d. 27/8: Bryllup og efterfølgende bryllupsrejse

Nok er fugle en særdeles vigtig ting her i livet, men der er dog større ting såsom mit bryllup lørdag den 27. august 2005. Læs mere og se fotos fra polterabend, vielsen og festen her.

Bryllupsrejsen gik til Hurghada, Egypten og jeg medbragte IKKE kikkert, hvilket jeg har fået en del kritik for. Men nogle gange må man jo vælge hvad der er mest vigtigt. Overraskende nok var der i øvrigt ikke særligt meget brug for kikkert, idet artsdiversiteten var til at overse. Artslisten omfatter Rødehavsmåge, Palmedue, Hvidkindet terne, Bengalsk terne, Revhejre, Hvid Stork, Gråspurv, Landsvale, Falk sp., Ørn sp.

_______________________________________________________________________________________

Mandag d. 15/8: Lunde 1 ad og 2 2k, Vejle Havn

Brullupsforberedelserne greb efterhånden om sig, så det blev en august måned med ekseptionelt få fugle for mit vedkommende. Lidt blev det dog til takket være Alex Sand Frich, der fandt 3 Lunder i Vejle Havn, samt Niels Peter Brøgger og Bo Daugaard, der i samarbejde fik stablet en tur på benene. Jeg havde kun set Lunde én gang før, og det var den berømte "Luffe" vi havde i pleje i Blåvand i 2002, se her, her og her. De 3 Lunder i Vejle Havn kunne nydes på nær hold, og det var en enormt stor oplevelse.

 

Lunde 1 ad og 2 1k, Vejle havn 15/8 2005

 

Lunde ad, Vejle havn 15/8 2005

 

Se endvidere galleriet her

_______________________________________________________________________________________

Onsdag d. 3/8: Kohejre, Skjern Enge

Det var sidst på eftermiddagen, da jeg fik et kald fra TBN om et lift til Skjern Enge for at se Kohejre. Denne smukke fugl blev fundet af Morten Stampe Larsen fra Skjern, og den kunne nydes i flere dage på lokaliteten. Det havde givet en kæmpe byge inden TBN og jeg ankom til Hestholm og fik genfundet hejren så vi sendte følgende ud på Dofcall:

"ons 3/8 drivvåd kohejre pp skjern enge 300 m syd for tårnet på østside af lønborgvejen kl 18-? TBN UEM"

Det var en fed oplevelse at se min 3. Kohejre i Danmark i det flotte aftenlys, og der kan læses mere om fund i Danmark her og ses billeder af den aktuelle Kohejre her. Se desuden Thomas Buus´ flotte billeder taget på turen her, her og hele galleriet med sjældne fugle her.

_______________________________________________________________________________________

Lørdag d. 9/7: Sibirisk Tundrahjejle 2, Emmerlev Klev og Margrethe Kog

Det er altid med spænding når der er indbudt til felttræf, og denne gang var det vadefugle i Vadehavet der stod for skud. Et enkelt superhold gjorde næsten rent bord allerede inden træffet for alvor var i gang, med Terekklire, Damklire og Sibirisk tundrahjejle. Netop sidstnævnte havde Bo Daugaard og jeg kørt forgæves på før, så tiden var til et nyt forsøg. Da reservatet i Margrethe Kog først er åbent kl. 10 for offentlig adgang, brugte vi ventetiden ved grænsevejen mod Rickelsbüller Kog, hvilket kastede en Savisanger af sig. Herefter gik den vilde jagt mod Emmerlev Klev, da selv samme superhold stod med en hun farvet Amerikansk tundrahjejle! Vi fik set fuglen godt, og noterede en lang håndsvingfjersprojektion, der ragede langt ud bag tertiærerne (og ud bag halespidsen). Feltkendetegn der peger mod Amerikansk, men efterfølgende debat på Netfugl har vist at det var en Sibirisk tundrahjejle. Det viser blot at feltornitologi kan være svært, og at massepsykose forekommer! Den Sibiriske tundrahjejle havde fældet en tertiær (hvilket netop forekommer på denne tid af året), hvilket gav den udseende af en lang håndsvingfjersprojektion bag tertiærerne. Døm eventuelt selv ud fra fotos i galleriet.
Efter at have set den hun farvede tundrahjejle begav vi os sydpå til Margrethe Kogen for at se den han farvede i sommerdragt. Det krævede enormt benarbejde at få den fundet på forholdsvis stor afstand og i dårligt lys. De fleste hjejler i flokken lå og hvilede i græsset, hvilket gav svære betingelser, men det lykkedes dog til sidst at få isoleret tundrahjejlen, og hermed havde vi fået set 2 sibirere på samme dag!

For flere fotos henvises til Netfugl eller galleriet.

Sibirisk tundrahjejle, hun, Emmerlev Klev 9/7 2005

_______________________________________________________________________________________

Søndag d. 12/6: Sardinsk sanger 2k, Grenen Skagen

Efter et så vildt forår rent raritetsmæssigt burde man vel ikke længere kunne blive overrasket, men meldingen om landets og Skandinaviens første fund af Sardinsk sanger, tog alligevel pusten fra mig. Jeg havde lovet en stille søndag hjemme med min kommende kone, men igen blev dette forpurret af en fugl, så jeg efterhånden skylder for nogle stykker.... Jeg blev hentet af KEK og turen gik mod Aalborg for at samle "Maura" op, og derefter videre mod Skagen. Vi ankom til lokaliteten blot for at konstatere, at sardinen var forsvundet en i et kæmpe krat! "Maura" stillede sig på sydsiden, mens KEK og jeg stod på vestsiden af krattet, men da der ikke rigtigt skete noget her, besluttede vi os for at gå over til sydsiden. Det viste sig at være en MEGET god ide, for vi var netop kommet derover, da Helge Røjle signalerede at han havde genfundet den i den anden ende af det enorme krat. Vi spænede til og fik her et godt syn af fuglen, hvor den sad på en fritstående gren, inden den igen forsvandt ind i krattet. I løbet af den korte tid nåede jeg at notere mig jizz, gråsort farve også på struben, rødlige ben, næbbasis samt øjenring! Resten blev desværre kun til glimt, så håber at se fuglen igen engang, måske på Mallorca? Det var en lang tur for at kort glimt, men man får jo ikke alting serveret på et sølvfad.

Igen var det Rolf Christensen der slog til i Skagen og en beskrivelse af fundet kan læses her og fotos kan ses her.

_______________________________________________________________________________________

Mandag d. 30/5: Tyknæbbet dværgryle, Sneum forland

Den hektiske tid var langt fra ovre, og der var måske grobund for en smule stres? Det var blevet hverdag igen, men endnu en dyr melding tikkede ind, denne gang om en Tyknæbbet dværgryle (2. fund i Danmark) ved Sneum Engsø, fundet af Ole Zoltan Göller. Ole´s finderberetning kan læses her.

Netop som jeg ankom til Sneum sammen med Egon Østergaard, Ole C. Olesen, Bo Daugaard og Niels Peter Brøgger, fik vi at vide at "fuglen er fløjet". Det varede heldigvis ikke længe inden den var genfundet på forlandet sammen med en Kærløber. Vi skyndte os til gerningsstedet og kunne nyde fuglen på rimelig afstand og i forholdsvist godt lys, så glæden var stor! Ud over den fuglemæssige "Bonanza" var der også flere af de kendte ansigter til stede, såsom KEK, KKK, RSN, ASF og mine forældre....

Se fotos af Tykrylen fra Sneum: her, her, her, her, her, her, her

_______________________________________________________________________________________

Lørdag d. 28/5: Gulgrå værling, Grenen Skagen

Traditionelt set er månedsskiftet maj/juni et af de dyreste tidspunkter i året, men at det skulle blive SÅ dyrt som en Gulgrå værling, var der ingen der havde regnet med. Jeg var sammen med Thomas Buus taget på kratlusk ved Lyngvig, og efterfølgende eftersøgning af amerikaner hjejlen ved Vest Stadil,  men intet lykkedes rigtigt denne dag. Da meldingen så kom: 

"LØR *GIGA* ØstlGulgråVærling2K 0758-0915- KatGat-kyst SØ gl.str.eng Grenen ROC*+40", 

ja så fik vi et kollektivt black out, slog den fornuftige del af hjernen fra, og begav os nordpå til Danmark nordligste spids. Mange arter har man gået og drømt om i lang tid, og lad os sige det med det samme: Gulgrå værling har aldrig været en af dem! Det virkede helt surrealistisk, og det varede noget før sagens alvor gik op for os. Det er et af de mest bemærkelsesværdige fund i Danmark (1. fund), idet arten er truet på verdensplan. En beskrivelse af fundet kan læses her og supplerende om træk og overvintring kan læses her.

Værlingen kunne nydes på ganske nær hold, hvilket også fremgår af de flotte fotos der blev taget, hvilket kan ses her

 
Gulgrå Værling, Grenen d. 29/5 2005 - Foto: Per Poulsen Gulgrå Værling, Grenen d. 29/5 2005 - Foto: Per Poulsen Gulgrå Værling, Grenen d. 29/5 2005 - Foto: Per Poulsen

_______________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 24/5 2005: Stylteløber 2, Vest Stadil Fjord

Som et led i bryllupsforberedelserne var Louise og jeg taget til Ringkøbing for at se på tøj hos Hans Ruby. Netop ankommet til Ringkøbing fik jeg melding om Amerikansk Tundrahjejle ved Vest Stadil, en ny art for amtet! Og det varede ikke længe inden der blev tilføjet 2 Stylteløbere til dagstotalen, alle fundet af Sebastian Klein (SEK)! Efter køb af tøj, twitchede jeg sammen med mine forældre til Vest Stadil, men desværre var hjejlen som sunket i jorden.... Til gengæld fik vi set de 2 Stylteløbere rigtigt godt, så selvom det ikke blev til en ny amtsart, var det en stor oplevelse at se stylterne på hjemmebanen. Et billede af Dr. Pjuskebusk, der lige har fundet en styltelort, kan ses her.

_______________________________________________________________________________________

Lørdag d. 21/5: Hortulan, Nr. Lyngvig

Under dagens kratusk sammen med mine forældre, lykkedes det at finde en Hortulan hun, der rastede på parkeringspladsen kun 10 meter fra os. Det er kun 2. gang jeg ser Hortulan i Ringkøbing Amt og det er amtets eneste observation i 2005. Det var ny art for mine forældre. Om fund af Hortulan i Ringkøbing Amt læs mere her.

_______________________________________________________________________________________

Mandag d. 16/5: Blå glente, Skagen

Det er Pinsedag og sidst på eftermiddagen står jeg med hovedet begravet i vasketøj, da meldingen tikker ind: Blå glente i Skagen! Det har altid været en af de store drømme, at se en Blå glente i Danmark. Meldingerne lød at fuglen var gået til overnatning i reservatet ved Skodcentret beliggende på Batterivej/Butterstien, så chancerne for at se den næste morgen var optimale. Jeg beordrede mine forældre til at køre hjemmefra kl. 00.00 for at hente Klaus Kevin Kristensen, mig kl. 00.45 i Herning og sidst men ikke mindst Bo Daugaard kl. 01.00 i Ikast. Det er en lang køretur til Skagen midt nat, men det var sandelig hele turen værd! Vi ankom blandt de første og fik dermed en god plads til det show der skulle udspille sig. Glenten vågnede sammen med morgenlyset og lavede derefter en fantastisk opvisning ved at muse lige ud for os, flyve hen over hovederne på alle ca. 70 fremmødte, musede igen for derefter at komme retur, musen og denne gang med styrtdyk og fangst til følge. Glenten satte sig i toppen af et nærtstående grantræ og fortærede en mus råt, mens vi alle råt nød dette smukke syn.....

Beskrivelsen af selve fundet, skrevet af Jakob Engelhardt findes her, og fotos af den smukke fugl kan ses her

Efter den fantastiske oplevelse tog vi til Poul Eeg´s camping, hvor der flere gange var set Gulirisk. Det lykkedes os at se både han og hun, og tilmed ved reden! Det var ny art for BD og Nancy Møller, og kun min 2. observation i Danmark, så det var fedt med et gensyn. Nu da vi var i Skagen kunne vi ligeså godt cruise rundt i området, og dermed stødte vi igen på "Bente" som den Blå Glente var blevet døbt, ved tredækkermarkerne på Butterstien. Den trak mod syd efter at være blevet forstyrret af fotografer, så vi tænkte at det nok var et farvel. Derfor var overraskelsen også stor da vi kørte til Grenen, blot for at se Blå Glente som den første art derude! Den må have trukket hastigt mod NØ for at have overhalet os..... Igen blev "Bente" forstyrret af fotografer, så vi luskede ved Ellekrattet hvilket gav Halemejser som ny art for NVM. Alt i alt blev det altså en helt igennem formidabel 2. pinsedag i Skagen, med nogle fede oplevelser der har printet sig ind på nethinden.

_______________________________________________________________________________________

Onsdag d. 11/5: Langnæbbet sneppeklire, Lakolk klitsø, Rømø

En længe ventet art for mit vedkommende var Langnæbbet sneppeklire, og det skulle lykkedes at twitche den på Rømø sammen med Bo Daugaard på 3. dagen. Det var nogle hårde dage på arbejde, hvor det ikke rigtigt kunne flaske sig med en enkelt fridag før om onsdagen. Især taget i betragtning at netop vadefugle er en af mine største passioner inden for feltornitologien. Det lykkedes at få taget et dokumentationsfoto, der vist desværre var bedre egnet i en gættefuglkonkurrence, jf. følgende link. For bedre fotos henvises til netfugl der endvidere har en beskrivelse af fundet, skrevet af Sebastian Klein.

_______________________________________________________________________________________

Søndag d. 24/4: Sort glente, Vest Stadil Fjord

Denne søndag hentede jeg Klaus Kevin Kristensen tidligt om morgenen, og vi begav os mod Vest Stadil Fjord. Efter morgenobs. ville vi tjekke "nordmarkerne" fra sydsyden for at få medlys, men inden vi nåede derned fik vi en SMS fra Svend Erik Petersen om en nordtrækkende Sort Glente ved Søndervig. Vi satte os op på den højeste klit nord for Strandgården, og efter lidt mobil koordinering med SEP, kom den Sorte glente sandelig trækkende hen over hovederne på os! En fed oplevelse og tilmed amtsart nr. 290 for mit vedkommende, se mere her

_______________________________________________________________________________________

Fredag d. 8/4: Hærfugl, Klegod

Min første observation af Hærfugl i Danmark var helt tilbage i 1995, så det var et glædeligt gensyn at se den igen. At det tilmed blev på Holmslands Klit gjorde det absolut ikke ringere! Fuglen rastede i flere dage, men sås kun af ornitologer om fredagen, så det var heldigt, at jeg fik arrangeret et fyraftens fredags twitch med Lisbeth Olesen. Vi kunne nyde fuglen på nær hold og ekstremt gode fotos taget af Carsten Gadgaard kan nydes på www.natursiden.dk, ved dette link

_______________________________________________________________________________________

Lørdag d. 12/2: Sortstrubet Bynkefugl ad han, Vest Stadil Fjord

Selvom det er en totalt fed art at se, så blev denne obs. overskygget af en anden begivenhed. Det var nemlig denne dag jeg ville fri til Louise, og jeg var bund nervøs! Jeg havde booket et sommerhus ved Vedersø Klit, og da vi skulle proviantere, kørte vi til Søndervig. Sneen stod ned fra himlen, og hele landskabet var totalt indhyllet i sne (og bilen var ved at sidde fast flere gange!). Da vi nåede til Vest Stadil Fjord, fandt jeg så den Sortstrubede Bynkefugl siddende i toppen af en busk, og lyste op. Det var et totalt fedt syn, og resten af dagen forløb som den skulle, med frieri foran pejsen på en flot romantisk vinterdag. Læs lidt mere om dagen her.

 

Copyright 2005-2010 © Ulf Eschou Møller